Karasu Hürriyet Caddesi’nde kaldırım kenarında bulunan ıhlamur ağacının yan dalı, geçtiğimiz Cumartesi sabahı kırılarak yola devrildi. Yapılan müdahalede yalnızca kırılan dalın değil, ağacın gövdesinin de kesilmesi kararı alındı. Bu duruma ADD (Atatürkçü Düşünce Derneği) Karasu Şubesi Kurucu eski Başkanı ve eski eğitimci Kemal Koçöz tepki gösterdi. Koçöz, “Çevre esnafının ağaç sever duygusu bu kesime engel olamadı” dedi. Koçöz açıklamasına şu sözlerle devam etti:

ISRARLAR TALEP GÖRMEDİ

“Karasu merkezdeki Hürriyet Caddesi’nde yaya yolunun kenarında bulunan ıhlamur ağacının yan dalı (24 Mayıs) Cumartesi günü sabah vaktinde kırılıp yola düşmüştü. Üç-dört yıllık bir süre esnasında nice yağmurlara ve fırtınalara direnen bu yan dal, Cumartesi günü sabah vakti surlarında sabah rüzgarıyla kırılıp uzantı dallarının yere değmesiyle yaya yolunu, dibindeki bisiklet yolunu ve biraz da araç yolunu kapatmıştı. Olay esnasında ağaca yakın çevrede kimsenin olmaması, bir kazaya sebebiyet vermemesi sevindiriciydi. Kırılan dalla ilgili olay yerine gelen belediye ağaç işleri ekibi, kırılan bu dalla ilgili kenara çekme ve kesimi işlemi ardından ağacın gövdesinin kesimine yöneldiklerinde kesim alanında olan kimi çevre esnafı bu ıhlamur ağacının gövdesinin kalmasını ısrarla talep etmişler, üst tarafın tıraşlanmasının yeterliliğini önermişlerdi. Fakat bu çevre esnafının ağaç sevgisini yansıtan o uzunca ısrarlı talepleri kabul görmemiş, sağlam olan gövdenin çürük olduğu ileri sürülerek gövdenin kesimine başlanılmış.

GÖVDEDEN ÇATLADI

Tatil sabahı yola düşen ıhlamur dalının dayanıksızlığı kendiliğinden oluşmadı. Okul yolu olan bu caddede vaktiyle heybetli oluşuyla ilgi çeken, yüksekliğiyle kimilerini ürküten çok kalın gövdeli o çınar ağacının (3-4 yıl öncesi) kesilmesinde kullanılan ağaç işleri ve çevre düzenlemesi işlemlerine dair bir aracın kesim sepetinin çarpmasıyla gövdesinden çatlamıştı. Üç dört yıl öncesi günlerde o heybetli çınar ağacının kesiminin bitiminden sonra bir eleman elinde kesim motoruyla kesim sepetinin içindeydi. Kesim sepeti ıhlamur ağacının orta dalları hizasına getirildiyse de istenilen yaklaşma oluşmadığından herhalde denenen ikinci bir yaklaşma oluşumu da beğenilmemiş olsa gerek kesim sepetine hafif bir yön ve araca hafif bir hız verdirilerek oluşan üçüncü yaklaştırmada dallara önceki iki yaklaşıma nazaran biraz daha hızlı bir yaklaşım oldu.

RİSKE MARUZ KALINMAZDI

Bu yaklaştırma esnasında batı cephesindeki orta dallara darbeli bir çarpma oluşunca (kırılıp yola düşmüş olan) bu dal bölümü gövdesinden çatırdayarak gövdede hafif bir ayrışma meydana gelmişti. Kesim aracı hiçbir kesim yapılmadan geriye çekilip kesim sepeti yere indirildi. (Ihlamur ağacına yönelik kesim elemanlı bu üç kez yaklaşıma bir anlam verememiştim hiçbir dal budaması olmadığından!) Oysa Ihlamur ağacının çatlayan bölümü o çatlamanın ardından birkaç gün sonra çamurla sıvanıp keten fileyle sarılmıştıysa da ve bu işlem sonucu çatlayan bölümde bir kaynaşma olduğu (resimde) görülmekteyse de zamanla ağırlık ve baskı teşkil edebilecek uzantı dal kısımları o vakitlerde kesilmeliydi. Böylelikle (24 Mayıs) Cumartesi günü sabahı oluşan dal kırılması olayı oluşmazdı ve hatta hafta içinde oluşabilecek olası bir riske maruz kalınamazdı.

DİKKATE ALINMADI

Dayanıksızlığıyla gövdesinden kırılan bu dalın kırılması kendiliğinden oluşmadı, ağaç bakım ekibinin ağaç kesimi aracının kesim sepetinin çarpmasıyla oluşmuştu. Çatlayan dalın bir bölümü veya denge sağlamasının temini için bazı dal uzantılarının da kesilmesi gerekliydi. Kesim ekibine, malzemeleri yanlarındayken ıhlamur ağacının fazlalık dallarının kesilip alınmasını söyledim, sık dallarının seyreltilmesini ısrarla talep ettimse de meramımı anlatamadım! Söylemlerim umursanmadı. Ihlamur ağacının gövdesi yerinde kalmalıydı, sadece üstten tıraşlanmalıydı, dipten kesimi asla yapılmamalıydı. Çürümüş denilen gövdenin sağlamlılığı ilçe basınında çıkan resimlerde de görülmekte. Bu Ihlamur ağacı keşke kesilmeseydi. Çevre esnafının ağaç sever duygulu talepleri keşke dikkate alınsaydı.