-

BİZ, KIYI EROZYONU İÇİN BUNLARI YAPTIK (izle):

...

Karasu Belediyesi Mart ayı olağan meclis toplantısında söz alan CHP’li Meclis Üyesi Şakir Şen, Karasu Akkum mevkiinde meydana gelen kıyı erozyonunun nedenlerine dikkat çekti. Birinci etkenin liman olduğuna dikkat çeken Şen, midye avcılığının da erozyonu büyük ölçüde tetiklediğini vurguladı. Şen, söz alarak şunları söyledi:

MİDYE AVCILIĞI ENGEYİ BOZDU

“Karadeniz sahili, yola 35 metre kadar yaklaştı. Kıyı erozyonunun bir numaralı sebebi liman olsa da 80’li yıllarda başlayıp günümüze kadar gelen midye avcılığı da erozyona büyük neden olan etkenlerdendir.

Midye, yetiştiği yerde kum tepecikleri oluşturur. Dibi tarayarak yapılan midye avcılığı önceden kotasız olarak yapılmaktaydı. Günümüzde ise kotalı olarak yapılsa da her tekne 10 ton toplasa, 50 tekne günde 500 ton yapar.

BÜYÜK KUM KAYBI

Midyeyi kumdan aldığınızda, tabandaki kumu doldurmak için midye miktarının iki katı kuma ihtiyaç var. Yani, günde bin ton kuma ihtiyaç var. 80’li yıllardan bugüne kadar da 3 milyon ton eder. Kıyısında erozyon olan sahillerdeki midye avcılığını ilgili belediyeler yeniden sorgulayıp kısıtlamalı hatta gündemden çıkartmalı.

4-5 metre derinlikte yapılan midye avcılığı nedeniyle, açıkta kırılması gereken ve enerjisini boşaltması gereken dalga, enerjisini işte böyle kıyıda boşaltıyor. Karadeniz’in diğer bölgelerinde buna dair çalışmalar yapıldı”

GECE YARISI MESAJ ATTIM

Karasu Belediye Başkanı İshak Sarı ise “Nedeni ne olursa olsun erozyonun önüne geçilmesi gerekiyor. Çarşamba günü saat 00:49’da DLH Genel Müdürü’ne mesaj attım. İki hafta önceki ve yeni görüntüleri ilettim” dedi. Sarı, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Sabah 08:26’da yanıt verdi: ‘Bölge Müdürü’nü arayarak çağırdık geçen hafta. Orada ölçümler alınıyor. Durumu net tanımlayıp değerlendirme yapabiliriz. İmar ve ÇED’e takılmadan çözüm bakıyoruz’ şeklinde.

Bu konuda üzerime düşen sorumluluğu canla başla yerine getirmeye çalışıyorum. Oradaki erozyonun durması şart. ÇED’e takılmadan tahkimat güçlendirmesi gerekiyor. 2-3 metre yüksekliğinde falezler oluştu.

BU HIZLA GELİRSE YOL TEHLİKEDE

Bu hızla gelirse, sahil projesinin duvar kazıkları da kurtarmaya yetmeyecek. Yola gelmesin diye uğraşıyoruz. Hem yerel hem de il basınına konuştuk, durumu anlattık. Artık teknik ölçüme, sürece bakılmadan önlem alınmalı, çünkü zaman yok”