34. Meslek Komitesi (Müteahhitlik Faaliyetleri) Meclis Başkan Yardımcısı Murat Ekşi, SATSO Meclis toplantısında söz aldı. “Mültecilerin şehrimizdeki kentsel dönüşümün önündeki en büyük engel olduğunu düşünüyorum” diyen Ekşi, “Kentsel dönüşüm ve deprem denince akla ilk müteahhit geliyor ancak son halka bizleriz. İnsanlarımız, kendilerinin merdivenlerinden çıkmaya korktukları binaları mültecilere fahiş fiyatlara veriyorlar. Bizim gibi lokal ve güzide bir şehirde bu kadar mülteci olmamalı ve hiç uygun bulmuyorum” diye konuştu.

ADAYLARA ÇAĞRI

“Kentsel dönüşümde masrafın yarısını devlet karşılıyor, yarısı da kredi. Devlet, desteği de artırdı. Bu da kentsel dönüşümün önünde büyük bir etkendi ve aşıldı” diyen Murat Ekşi, “Peki olabilecek mi? büyük ihtimalle hayır. Çünkü insanımızın bilinci buna uygun değil. Seçim öncesi tüm siyasi adaylardan kentsel dönüşüm yarasına çözüm bulmalarını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

ZORUNLU HALE GETİRİLMELİ

Ekşi, sözlerini “6 Şubat depreminden sonra bazı ilçe belediyeleri sanki ilk defa depremle yüzleşmiş gibi birden ruhsat durdurma, değişik kurallar koyma durumu oldu ve sonuçta ruhsatlar durdu. Müteahhitlerin şantiyesinde 200’den fazla insan ekmek yiyor. Peki, biz 20 yıl önce de büyük bir deprem yaşadık, onu neden önceden düşünmedik? 1999 depreminden sonra birçok yönetmelik geldi, hesaplamalar değişti. Sakarya inşaat alanında ileride bir şehir. Bizim kentsel dönüşümü zoraki hale getirmemiz gerekiyor” diyerek tamamladı.