Sakarya ilçeleri arasında C grubu olarak adlandırılan ilçe hastaneleri arasında ilk paliyatif bakım ünitesi Karasu Devlet Hastanesi’nde açıldı. Hastanenin kurulmasından 51 yıl sonra hizmete giren ünitenin açılış törenine geniş katılım oldu. Programın açılış konuşmasını yapan Karasu Devlet Hastanesi Başhekimi Celalettin Akyol, hastanenin fiziki yapısı ve akademik kadrosu hakkında detaylı bilgi verdi. Davetlileri selamlayan Akyol, sözü Sakarya İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Aziz Öğütlü’ye bıraktı. Sözlerine “Karasu Devlet Hastanesi, artık kuzey bölgesinin hastanesidir. Sadece ilçesine değil, etrafına da hizmet veren bir hastane haline gelmiştir” diyerek başlayan Öğütlü, “Sakarya’da bu birime sahip olan ilk C grubu hastane, Karasu Devlet Hastanesi olmuştur. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Ankara’da güçlü ilişkiler bulunmadan, büyük emekler verilmeden doktor da getirilemiyor, birim de oluşturulamıyor. Başarı ekipten gelir. Başhekimimiz Celalettin Akyol ve ekibine teşekkür ediyorum” ifadeleriyle konuşmasını tamamladı.

 

Hastalar ziyaret edildi

 

Konuşmaların ardından Karasu Devlet Hastanesi’nin üçüncü katında hizmet vermeye başlayan 8 yataklı palyatif bakım ünitesinin açılışı gerçekleştirildi. Açılış kurdelesini İl Sağlık Müdürü Aziz Öğütlü, Karasu Devlet Hastanesi Başhekimi Celalettin Akyol ve ilçe protokolü birlikte kesti. Birimi gezen davetliler, hizmet hakkında bilgi aldı ve birimde tedavi görmekte olan hastalara geçmiş olsun dileğinde bulundu. Hastaların ziyaretinin ardından palyatif bakım ünitesi görevlileri tarafından pasta kesildi. Açılış programının ardından davetlilere, hastane başhekimliği tarafından çeşitli ikramlarda bulunuldu. Açılış törenine Sakarya ve Karasu sağlık müdür ve müdür yardımcıları ile siyasi parti başkanları, sağlık personeli ile davetliler katıldı.

 

Palyatif bakım nedir?

 

Palyatif bakım, hastadan bilgi alıp fiziksel bir muayene yaptıktan sonra rahatsızlık veren belirtilerin nerden kaynaklandığını araştırmadan ya da bu belirtilere sebep olan şeyi tedavi etmeden, sadece belirtilerin azaltılmasını ya da yok edilmesini ifade eder. Palyatif bakım, yaşamı tehdit eden hastalıklardan kaynaklanan problemler ile karşılaşan hastaların ve hasta yakınlarının yaşam kalitesini, başta ağrı olmak üzere tüm fiziksel, psikososyal ve ruhsal problemlerin erken tespit edilerek ve etkili değerlendirmeler yapılarak önlenmesi veya giderilmesi yolları ile arttıran bir yaklaşımdır.