KarasuHaberleri.com & Öncğ Karasu
Nevtan Angün'ün haberi


 

Türk Kızılay tarafından yapılan açıklamada, dünyada ve ülkemizde etkili olan Koronavirüs salgını nedeniyle kan bağışlarının azaldığı belirtildi. Salgın nedeniyle kan bağışında bulunan bağışçıların sayısında azalma olduğunu bu da acil kan bekleyen ölümcül hastalarda büyük risk oluşturduğu ifade edildi.

 

Kan bağışlarında düşüş yaşanırken Türk Kızılay, COVID-19 hastalığından iyileşmiş bireylerin kanından elde edilecek immün plazma tedavisi için “Immün Plazma Bağışı” alanında faaliyetlerini sürdürüyor ve bu süreçte hayati önem taşıyan plazma bağışlarının kan bağışı noktalarında devam ettiği öğrenildi.

 

Kızılay, her hafta düzenli kan alması gereken talasemi hastaları, trombosit ihtiyacı olan lösemi hastaları ile kazalara bağlı yapılması gereken acil ameliyatlar için kan ve kan ürünlerine ihtiyaç devam ediyor. Türk Kızılay, içerisinde bulunduğumuz pandemi döneminde de 18-65 yaş aralığındaki her sağlıklı bireyi kan bağışına davet ediyor.

 

Koronavirüs, kan yoluyla bulaşmıyor

 

COVID-19’un, kan yoluyla değil sadece solunum yoluyla bulaşan bir hastalık olduğuna işaret edilirken kan bağışçılarının Kızılay Kan Bağış Merkezleri’nde gerçekleştirilecek bağış işlemi öncesinde sorumlu hekimler tarafından muayene edildiği, kendilerinin kan sayımlarına, tansiyonlarına, ateşlerine ve genel sağlık durumlarına bakıldığı söylendi. Ayrıca kan bağışında bulunmanın, kök hücreleri aktive ettiği için bağışıklığı canlandırdığına da dikkat çekildi.