Kurban Bayramı’na sayılı günler kala vatandaşlar iyi bir kurbanlık seçmek için araştırmalarına başladı. Veteriner Hekim Hamza Ayar, kurban alırken nelere dikkat edilmesi ve kurbanlık seçiminin nasıl yapılması gerektiğine ilişkin uyarılarda bulundu. Ayar, “Kurbanlık almadan önce, kurbanın duruşunun canlı olup olmadığına bakılmalı” dedi.

CİLDİNE DİKKAR

Ayar, “Herhangi bir hastalığının olup olmadığını ağız ve burnundan akan salyadan anlaşılır. Bu durumda besi hayvanın durumunun iyi olup olmadığına dikkat edilmelidir. Kurbanlık hayvanın cildinde yara, bere olmamalıdır. Tüyleri parlak, düzgün ve yatık olmalı. Kurban edilecek hayvan geviş getiriyorsa sindirim sistemi çalışıyor demektir, bu hayvanın sağlıklı olduğu anlamına gelir. Gebelik durumu olabileceğinden dişi hayvan seçmemeye özen gösterilmelidir” ifadelerini kullandı.

YAŞA DİKKAT

“Kurbanlık hayvanın çok zayıf olmaması gerekir ve kurbanlığın neyle beslendiği oldukça önemlidir” diyen Ayar, “Fakat bunu anlamak çok kolay değil, bunun sebebi bazı üreticilerin hayvanlara mısır slajı yedirerek hayvanların işkembesinde şişkinlikle kurbanlıkların daha ağır çıkmasını sağlamasından kaynaklanmaktadır. Kurban edilecek bir koyunun bir yaşını doldurmuş olması gerekirken, sığır ve mandanın ise iki yaşını tam doldurmuş olması gerekmektedir. Bu da hayvanın dişinden anlaşılır” dedi.

HASTALIK OLMAMALI

Veteriner Hekim Hamza Ayar, “Kurban alırken hayvanın iki gözünün görmesi de oldukça önemlidir. Eğer bir gözü dahi görmüyorsa o hayvandan kurbanlık olamaz. Hayvanların kurban olabilmesi için kulaklarının da yerinde, kuyruğunun üçte biri ve boynuzlarının da yerinde olması gerekir. Kurban edilecek hayvanın ayaklarında bir hastalık bulunmamalı, kurbanlık hayvanı kesileceği yere götürürken mutlaka hayvan kendi ayakları üzerinde gitmesi gerekmektedir” diye belirtti.

SÜT DİŞİ

“Kurban olabilmesi için, kurbanlık hayvanın süt dişlerini değiştirmiş olması gerekir” diyen Ayar, “Bu da, deve 5, sığır ve manda 2, koyun ve keçi 1 yaşını doldurunca gerçekleşmektedir. Bunun yanında, 6 ayını tamamlayan koyun, bir yaşını doldurmuş gibi gösterişli olması halinde kurban edilebilir” dedi. Ayar, koyun, keçi, sığır, manda ve deveden kurbanlık olacağını söylerken, dunların dışındaki hayvanların kurban olmayacağının altını çizdi.

Güler Çınasoğlu’nun haberi