-

CHP Sakarya Milletvekili Engin Özkoç, İl Başkanı Ecevit Keleş, il yönetimi, İlçe Başkanı Aykut Süt ve ilçe yönetimi, Hürriyet Mahallesi’ne giderek vatandaşın taş ocağı sorununa kulak verdi ve sürecin hem takipçisi hem destekçisi olacaklarını belirtti. Özkoç ve ekibini, Hürriyet Mahallesi Muhtarı Cumhur Özkan ve mahalle sakinleri karşıladı.

“Haklı ve hukuki davanıza destek vermek için buradayız” diyen CHP Karasu İlçe Başkanı Aykut Süt, “Ortada bir mağduriyet var ve biz bu mağduriyete destek vermeye devam edeceğiz. Süreç, hukuken en başa dönmüş olsa bile biz de en başta olduğu gibi Hürriyet Mahallesi’ni korumak için ilk günkü duruşumuzu sürdüreceğiz” diye konuştu.

BURAYA TAŞ OCAĞI OLUR MU?

CHP Sakarya Milletvekili ve Grup Başkanvekili Engin Özkoç ise “Bir insanın, bir şeye karar vermesi için önce kendi gözüyle, sonra kalp gözüyle bakması lazım. Hürriyet Mahallesi’nin bu güzel yeşilliğine bakınca sormak istiyorum, buraya taş ocağı olur mu? İçerisinde bulunduğumuz ekolojik dengeyi bozmaya değer mi? Hukuku, yasayı bırakın, vicdanla baksanız buraya taş ocağı olmayacağını anlar insan” diyerek bölgeye dikkat çekti.

TÜRKİYE GÜNDEMİNE GETİRECEĞİZ

“Bu sorun sadece Hürriyet Mahallesi’nin değil, tüm Türkiye’nin sorunu. Aynı yöntemle taş ocakları açılmaya ve ÇED raporu alınmadan küçük bölgelerle başlanmaya çalışılıyor” diyen Özkoç, “Bu sorunu hem Sakarya gündeminde hem de basın toplantılarımızla Türkiye gündemine getireceğim ve Hürriyet Mahallesi’nin adını vereceğim” ifadelerini kullandı.

İlçe Başkanı Aykut Süt, taş ocağı meselesinin hukuki boyutu hakkında da bilgi verdi. Bölgede 11 su kaynağının bulunduğunu ve günümüzde su kaynaklarının büyük önem arz ettiğine vurgu yaptı. Buna rağmen hukuksuzluklarla bölgede çalışma yapılmak istendiğini söyleyen Süt, süreç hakkında şu bilgileri verdi:

HUKUÇU OLARAK ANLAMIŞ DEĞİLİZ

“Bir davanın 3-4 ayda sonuçlandığını pek görmedik. Davanın tebliğ edilmesi bile 2-3 ayı buluyor. Valilik kararıyla ‘ÇED gerekli değildir’ kararı, 6.ayda iptal edildi. 12.ayda da Valilik’in iptal ettiği kararı mahkeme iptal etti. Altı ay gibi kısa sürede bu nasıl başarıldı, bir hukukçu olarak anlamış değiliz.

Valilik, ‘ÇED raporu gerekli değildir’ kararını beş yıl içerisinde maden çalışmasına başlanılmadığı için iptal etti. Şirket ise çalışmaya başladığını ve 15 metreküp taş alındığını belirtti. Fakat biz bölgede gezdik ve mahalle sakinleriyle baktık, bölgeden asla taş alınmamış. Ortada sahtecilik var. Mahkeme, keşif heyetiyle gelip nereden taş alındığına bakmamış.

HÜRRİYET ÜZERİNDEN RANT DÖNÜYOR!

Jet hızıyla karar alınmış. Alan 97 hektar ve ÇED raporu gerekiyor. Kanunen bunun süreci de çok uzun. Halkın katılım toplantısı yapılmalı ve çevrede yaşayan kişilerin onayının alınması lazım. Yerleşim alanlarına yakın mı? Su ve tarım alanlarına zarar veriyor mu? Bunlar üniversitelerce araştırılır. Bu da zaman ve para kaybıdır. Bunların hiçbiri yapılmamış.

Hürriyet Mahallesi’nde bir rant oluşturulduğu ortada. Mahalle sakinlerini burada yaşatmamak için ellerinden geleni yapıyorlar. Alana bakılmadan, 1970 yıllarında çizilmiş haritalara bakılarak masa başında karar veriliyor. Türkiye’de böyle işliyor.

SUÇLU ORTADA

“Buraya ‘ÇED gerekli değil’ belgesini veren sadece bakanlık değil. Büyükşehir Belediyesi İmar Müdürlüğü, buraya uygunluk verir ve Valilik kararıyla geçer” diyen CHP Sakarya İl Başkanı Ecevit Keleş ise, “Sakarya’yı tarım bölgesinden çıkartıp küçük bir sanayi şehri haline getirmek isteyenler, 2017 tarihinde mutlak tarım alanlarını koruma altına alan yasaları bile çiğneyip uygunluk belgesi veriyorsa sorumluluk hem Karasu Belediyesi’nde hem Büyükşehir’de hem de Valilik’tedir” şeklinde konuştu.

Keleş, sözlerini “Sakarya Valisi’ni buraya getirip araziyi gösterin. Dünyada bile eşi olmayan su kaynaklarını yok edip, bölgenin tarım dengesini yok ettiğinizde birilerine mahkum olur, insanları açlığa mahkum edersiniz. Parti ayrımı yapmadan biz üzerimize düşen görev yerine getirip size destek olmaya devam edeceğiz” diyerek tamamladı.

ÖZKOÇ'UN ZİYARETİNDEBUNLAR YAŞANDI (izle):

ZİYARETTEN FOTOĞRAFLAR: