-

Botox uygulaması nedir?

Botox uygulaması, botulinum etken maddesinde üretilen toksinin insanlar üzerinde uygulanmasıdır. Eskiden yalnızca nörolojik rahatsızlıkların tedavisi için yararlanılsa da günümüzde çoğunlukla estetik amaçlı olarak yapılmaktadır. Botox uygulaması dünya üzerinde oldukça yaygınlaşmış ve adı sıkça duyulmaya başlamıştır. En etkili ve en pratik kırışıklık ortadan kaldırma yöntemi olarak bilinmektedir.

Botox uygulaması hem tıbbi alanda hem de estetik tıpta oldukça yaygın başvurulan bir işlemdir. Tıpta daha çok felç hastası olanların kaslarındaki kasılmaları engellemede, tik olarak adlandırılan kişinin farkında varmadan yaptığı mimik hareketlerinin önlenmesinde, şaşılık rahatsızlığının tedavisinde yararlanılır. Botox uygulaması için en bilinen tedavi yöntemi ise mimiklere bağlı olarak meydana gelen kırışıklık ve ince çizgilerin yok edilmesinde kullanılmasıdır. Aynı zamanda aşırı terleme rahatsızlığını ortadan kaldırmak için de botox uygulaması devreye girmektedir.

Botox uygulaması mimiklere bağlı oluşan çizgileri nasıl hafifletir?

Mimik kaslarının devamlı olarak aktif olması sebebiyle yüzümüzdeki derinin yüzeyinde ince çizgi ve kırışıklıklar meydana gelir. Bu kırışıklıklar zamanla yüzde kalıcı bir hal alır. Kasların aktifliğine bağlı olarak oluştukları için bu çizgilere dinamik çizgi ismi verilmektedir. Yüzün çeşitli kısımlarında zamanla meydana gelen bu dinamik çizgiler yerleşik bir hal alarak kırışıklıkları oluşturur. İnsanların mimikleri onlara özel olduğundan kırışıklıkların nerede konumlanacağı da kişiden kişiye değişiklik gösterir. Yüzümüzde yer alan mimik kaslarımızın hareket etmesi botox uygulaması sayesinde engellenir. Bu sebeple de yüzdeki kırışıklık oluşumu ciddi anlamda azalır. Solgun, yaşlı ve yorgun bakışlar yerini daha genç ve dinamik bir ifadeye bırakır.

Botox uygulaması ile aşırı terleme tedavisi nasıl yapılır?

Botox uygulaması yalnızca estetik amaçlı olarak uygulanan bir teknik değildir. Botox uygulaması ile aşırı terleme tedavisi yapılmaktadır. Ter bezlerine uygulanan botox ile ter bezleri ve onların çalışmasını sağlayan sinir uçları arasındaki iletim kesilerek ter bezlerinin yoğun olarak çalışması önlenir. Özellikle birçok kişi koltukaltındaki aşırı terleme sorunundan bir hayli şikayet etmektedir. Aynı zamanda yalnızca koltuk altı bölgesi değil, avuç içi ve ayak tabanı terleyen kişi sayısı da oldukça fazladır. Aşırı terleme tedavisi kişide zaman zaman psikolojik etkilere de yol açabilir. Botox uygulaması ile bu sorun da ortadan kaldırılır. Botox uygulaması oldukça başarılı sonuçların elde edildiği bir işlemdir.

Estetik amacı ile botox uygulaması nasıl yapılır?

Botox uygulaması öncesinde tedavi bölgesine lokal anestezik krem sürülür. Böylece uygulama bölgesinin uyuşması sağlanarak işlem esnasında hissedilecek acının minimum düzeye indirilmesi amaçlanır. Botox etken maddesi lokal anestezi sonrasında uygulanacak bölgeye ince enjektörler eşliğinde enjekte edilir. Her hastaya enjekte edilecek miktar değişmektedir. Botox uygulaması yaklaşık 15 dakika süren bir işlemdir. Botox uygulaması sonrasında tedavi alanlarına soğuk kompres uygulanır. Ancak masaj yapılması önerilmez. Botox uygulanan bölgelerde bazı durumlarda hafif kızarma ve morluk oluşumu gözlenebilir. Fakat bu komplikasyonlar makyaj yardımıyla kolayca gizlenir. Botox uygulaması sonrası günlük yaşamınıza rahatça geri dönebilirsiniz.

Botox uygulaması etki süresi ne kadar?

Botox uygulaması etkisinin tam olarak görülebilmesi yaklaşık olarak bir haftayı bulabilmektedir. 10 gün sonrasında ise sonuç tamamen gözle görülebilir bir hale gelir, eğer gerekirse bu dönemde rötuş yapılır. Estetik amacı ile uygulanan botox uygulaması etkisi 5-6 ay içinde yok olur. Aşırı terleme için yapılan botox uygulaması etkisi ise daha uzun ömürlü olmaktadır. Bazı durumlarda bu süre 11 aya kadar uzar. Botox uygulaması tekrarlanabilir özelliğe sahip bir işlemdir. İşlemin tekrarlanması ile kalıcılık süresi doğru orantılıdır.

Botox uygulaması yan etkileri nelerdir?

Botox uygulaması yan etkileri yok denecek kadar azdır. Sağlığı bozmaya elverişli bir uygulama değildir. Gönül rahatlığı ile yaptırabilirsiniz. Botox uygulaması esnasında hafif bir kızarma veya ödem görülmesi normaldir. Bu gibi komplikasyonlar makyaj yolu ile kolayca kapanabilir. Fakat hamilelik dönemlerinde veya emzirme döneminde botox uygulaması yapılması hakkında kesin bir bilgi yoktur. Bu sebeple bu dönemlerden sonra botox yaptırmak daha faydalı olacaktır. Sinir ve kas sistemi hastalıklarına sahip olan kişiler için de botox uygulaması önerilmemektedir. Botox uygulaması mutlaka alanında uzman bir doktor tarafından uygun klinik koşullarda uygulanmalıdır.

Botox uygulaması ne kadar sürer?

Botox uygulaması oldukça kısa süren pratik bir işlemdir. Öğle molanızda bile botox uygulaması yaptırabilirsiniz. Genellikle 10-15 dakika içerisinde işlem tamamlanır. Uygulama sonrasında botox maddesi enjekte edilen bölgelerde küçük şişlikler meydana gelebilir. Ancak bu şişlikler yarım saat gibi kısa bir sürede ortadan kaybolurlar. Botox uygulaması anestezi gerektirmeyen bir işlemdir. Uygulama sırasında buz kompres yapılması önerilir. Botox uygulaması etkisi anında görülen bir işlem değildir. Bir süre etkisini göstermesi için bekleme süresi bulunur.

Botox uygulaması yüzde ifade eksikliğine neden olur mu?

Botox uygulaması altında yatan asıl amaç yüzdeki ifadenin devre dışı bırakılması değildir. Botox uygulaması mimiklerin ortaya çıkardığı çizgileri hafifletmek, yüze doğal bir görünüm kazandırmak amacı ile yapılır. Eğer botox uygulaması sonrasında ifade kaybı yaşıyor ve ciddi bir şikayetiniz var ise uygulamayı doğru yerde yaptırdığınızdan emin olmalısınız. Uzman doktor eşliğinde yapılan botox uygulaması hiçbir yan etkiye sahip değildir.

Hamileler de botox uygulaması yaptırabilir mi?

Botox uygulaması hamile ve emzirme döneminde olan kadınlar için ne gibi sonuçlara yol açacağı bilinmediği için önerilmeyen bir işlemdir. Bu sebeple kesin bir bilgi yoktur.

Botox uygulaması fiyatları ne kadar?

Botox uygulaması fiyatları uygulamayı yapan doktora, onun tecrübesine, uygulamanın yapılacağı hastaneye ve botox maddesinin kalitesine bağlı olarak farklılık göstermektedir. Sağlık Bakanlığı onaylı merkezlerin internet sitelerinde fiyat belirtmeleri yasal değildir. Bu nedenle 0212 241 46 24 no’lu telefondan polikliniğimizi arayarak botox uygulaması fiyatları hakkında bilgi alabilirsiniz.

Op. Dr. Leyla Arvas

Web Site: https://www.drleylaarvas.com

Facebook: @drleylaarvas

Instagram: @drleylaarvas

YouTube: LeylaArvas