Karasu Esnaf ve Sanatkarlar Odası ile SAKDER Başkanı Cihan Emre, deprem bölgesinde ilçeye döndü. Karasu basınıyla Perşembe günü bir araya gelen Emre, basın açıklamasında bulunarak bölgede yaptıkları çalışmaları ve yaşananları anlattı. Emre, “Asrın felaketi olarak tabir edilen depremin acısını sarmaya devam ediyoruz. Sakarya, Karasu halkı olarak, Karasu Esnaf ve Sanatkarlar Odası olarak, SAKDER ekibi olarak bölgeye intikalimiz depremin ikinci gününün gecesinde Hatay olmak üzere gerçekleşti” dedi.

YARDIMLARI DEPREMZEDELERE DAĞITTIK

Emre açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Esnaflarımızın, iş insanlarımızın ve halkımızın bizlere teveccüh ederek teslim etmiş olduğu tüm malzemeleri, Karasuspor Taraftarlar Derneği’nden bize tahsis edilen iki ve toplamda üç tır olmak üzere önce Hatay’ın Antakya ilçesine gittik. Orada görmüş olduğumuz durum içler acısıydı. Götürdüğümüz yardımları bir okul önüne indirerek oradaki vatandaşlarımıza ve ihtiyaç sahiplerine teslim ettik. Burada yaptığımız çalışmalarda kuru gıdaların gittiğini fakat vatandaşa bunları teslim ettiğimizde pişirecek yerlerinin olmadığını ve hatta başlarını sokacak çadırlarının dahi bulunduğunu fark ettik. Karasu’ya geri dönerek istişarelerde bulunduk ve bölgeye aşevi yapma kararı alarak yeniden yola çıktık.

KAHRAMANMARAŞ’TA AŞEVİ

Bölgeye intikal ederek önce Hatay ardından ise Kahramanmaraş merkezine 38 kişilik SAKDER ve esnaf grubuyla birlikte giderek çorba ve pilav dağıtmak için çalışmalara başladık. Pazarcık ilçesinde aşevi kurulma ihtimalinin zorluklarıyla karşılaşsak da devletimizin AFAD koordinasyon merkeziyle görüştük. Yaptığımız görüşmeler neticesinde Kahramanmaraş’ın tek Sahra Hastanesi’nin aşevinin yapılması ne mutlu ki biz Karasululara tebliğ edildi. Hemen çalışmalara başladık ve aşevini faaliyete geçirerek oradaki çalışanlara, hastane personeline, hastanede yatan ve refakat eden vatandaşlarımıza ve etrafta bulunan 80 çadırdaki hane sahiplerine sıcak çorba ve pilav dağıtımı yaptık.

ÜÇ ÖĞÜN SICAK YEMEK

Bölgede bulunanların özellikle protein ihtiyacı olduğunu tespit ettik ve hemen Karasu ile irtibata geçerek et, sucuk, kıyma ve kavurma talebinde bulunduk ve teminini de olabilecek en kısa sürede gerçekleştirdik. Bize gelen yardımları sabah, öğle ve akşam olmak üzere 300 kişiyle başladığımız aşevi kapasitemizi bir öğünde bin kişiye yemek çıkaracak hale getirdik. Her ihtiyacımızda bizleri geri çevirmeyen bölge halkımıza teşekkür ederiz. İşte Sakarya işte Karasu. Kim ne derse desin biz bunu yaşadık ve yaşadığımızı da onlarla birlikte bölgedeki halka dokunarak atlatmanın sürecini birlikte yaşıyoruz. Bizler orada anlatılması çok zor duygulu anlar da yaşadık.

SESLENİŞLERİMİZİ GENEL OLARAK YAPTIK

Bitap düşmüş, yorgunluk içerisinde olan gönüllülerin geri çekilip artık yeni gönüllülere ihtiyaç duyulan bir dönemde olduk. Tabi ki devletimizi itibarsızlaştırmak üzere spekülasyonlar çıktı. Yardımların dağıtılmadığı ile ilgili spekülasyonlar oldu. Burada en büyük etkinin yaklaşık bin 200 kilometre uzaklıktaki yere el sallayarak ve fotoğraf çektirilerek gönderilen malzemelerin koordinasyonsuzluk nedeniyle ulaşamadı. İlk etapta yollara bırakıldığını, tırcıların bölgeye ulaşımı noktasında sıkıntıların yaşandığını ve gelen malzemelerin bir şekilde heba olduğunu da şahit olduk. Bu nedenle gerek buradan gerekse bölgeden seslenişlerimizi genel olarak yapılması gerekenler üzerine yaparak vatandaşları bilgilendirme konusunda hareket ettik.

EKİBİMİZLE SAHADAYIZ

Biz mutluyuz; çünkü acının içerisinde boğazlardan geçen bir sıcak lokmanın olması hepimizi mutlu etti. Hem gazetecilik vasfımızla hem SAKDER ekibimizin vasfıyla, hem de Karasu Esnaf ve Sanatkarlar Odası’nın başkan ve yönetimi olarak bu çalışmamızda emeği geçen yönetim kurulu arkadaşlarımıza ve odamız personeline çok çok teşekkür ederken esnafımızın gücünü de sırtımızda hissettik. Devletimizin omuzunda olan yükü bir nebzede olsa hafifletmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Oradaki anları arama kurtarmacı olarak anlatmamız gerekirse hala hazırda şu anda Hatay’da 5 aşçı personelimiz 8’de arama kurtarma ekibimizle sahadayız.

12 ÇADIR KURDUK

Oradayken aklımız burada, buradayken aklımız orada. Bizlere verilen malzemelerin içerisinde çadır yok konteynır yok branda yok. Karasu ilçemiz esnaflarının bize vermiş olduğu 25 fındık brandasından 12 çadır kurmanın da mutluluğunu yaşıyoruz. Çadır olmasa da branda istedik. Ve bu şekilde de bu yaraları sarmaya çalışıyor. Sahra Hastanesi’nin olduğu yerde iki bin konteynırlı bir alan düzenlenmeye başlandı. Bununda mutluluğunu yaşıyoruz. Kısa sürede yaraların sarılması için hep birlikte top yekun elimizi taşın altında koyacağız. Gönlümüz afet bölgesinde olacak. Karasuspor taraftarlar derneğimizin şu ana kadar yapmış olduğu çalışmalarda hem bulunmuş olduğumuz gruplarda hem de getirilen malzemelerin birinci elden dağıtılmasının da mutluluğunu yaşıyoruz.

EL BİRLİĞİ İLE HAREKET

Karasu Aziziyesporu’muzun bölgeye intikal ederek getirmiş olduğu malzemeleri bizzat takip ettik. Keza yine Karasu Belediye Başkanlığımızın ve Karasu Kaymakamlığımızın bölgeye yapmış olduğu yardımlarında küçümsenecek bir durum olmadığını, AFAD bölgelerine ve valiliklere teslim edilen malzemelerin yine koordinasyon tamamlandıktan sonra sahaya çıkartılacak olduğunu da buradan ifade ederek, itibarsızlaştırma değil el birliği ile hareket etmenin ne kadar doğru ve güzel olduğunu gördük. Bu yükü hep beraber omuzladık, bu yükü hep beraber tamamlayacağız. Kahramanmaraş ya da deprem bölgesindeki vatandaşlarımızın bölgelerini terk etmemesini, oraların sahipsiz bırakılmamasını, enkaz çalışanlara su getirmek için yine arama kurtarmacıların su taşıması yerine bize yardım edecek halka ihtiyaç olduğunu bir kez daha ifade etmek istiyorum.

BÖLGENİZİ TERK ETMEYİN

Çocuklar, yaşlılar, hastalar, kadınlar başımızın üstünde. Ben deprem bölgesini sahipsiz bırakmayan tüm depremzedelere ayrıca teşekkür ediyorum. Orada yaşadığımız küçük bir anekdot söylemek istiyorum. Kahramanmaraş Orman Müdürü odun konusunda kendisi ile görüştüğümüzde ne acıdır ki 400 personelinden 7’inci gün olduğunda 80 personeline ulaşabildiğini, geriye kalan 320 personelinden haber alınamadığını söyledi. Orman İşletmesi nerede dendiği zaman orman işletmesinin aracı enkazda kaldı, şoförleri yok. Buna rağmen müdürümüz yırtık ayakkabısı, üstünde montuyla iki çocuğunu toprağa gömmüş görevinin başında, orayı terk etmemiş. Böyle çalışma içerisinde burada sıcak yataklarında yatanların hiçbir şeyi eleştirme hakkı yok. Biz Karasu halkından razıyız, Karasu halkımızın her istediğimizi yerine getireceğinden de o zamanda, bugünde, yarında eminiz. İkinci bir emre kadar Karasu ve Karasu Esnaf ve Sanatkarlar Odası ile SAKDER Arama Kurtarma ekibi devletinin yanındadır, depremzedelerin yanındadır. Biz deprem bölgesi Kahramanmaraş’ı da terk etmeyeceğiz. Terk edenlerden de olmayacağız.”

Güler Çınasoğlu’nun haberi