-

BMC’nin önce yılan hikayesine dönen ve hüsran ile son bulan Karasu yatırımının ardından arazinin ne olacağı konusunda tartışmalar başlamıştı. CHP Sakarya Milletvekili ve CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç da konuyu meclise taşımıştı.

Konuyla alakalı dikkat çeken bir çıkış da SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Akgün Altuğ’dan geldi. Altuğ, 2022 yılının ilk meclis toplantısında yaptığı konuşmada BMC arazisinin serbest bölge yapılması için girişimde bulunduklarını ifade etti. Altuğ, konuşmasında araziyle alakalı şu ifadeleri kullandı:

“Bildiğiniz gibi, devlet tarafından Karasu’da münferit yatırım yeri olarak belirlenen bölge, yatırım yapması için BMC’ye tahsis edilmişti. BMC’nin buradaki yatırıma devam etmemesi halinde bu bölgenin serbest bölge olarak değerlendirilmesini talep ediyoruz.

Ülkemizde toplam 18 adet serbest bölge var. bu açıdan değerlendirildiğinde serbest bölgelerin birçok avantajı bulunuyor. Serbest bölge, üreticiler açısından, kurumlar, gelir ve damga vergisi istisnaları sağlanıyor.

Bu doğrultuda sözünü ettiğimiz bölgenin de Karasu Limanı’na yakınlığı ve limanın aktif bir şekilde faaliyete geçmesi, Kuzey Marmara otoyolunun açılması, bölgenin zaten münferit yatırım yeri olarak ilan edilmiş olması, stratejik konuma sahip olması gibi avantajları nedeniyle serbest bölge olarak ilan edilmesinin fayda sağlayacağına inanıyorum”