-

ESNAF ODASI KİMSENİN ŞAHSİ MALI DEĞİL, KİMSEYE BIRAKILMAZ (izle):

....

6 Mart Pazar günü Konfor Düğün Salonu’nda gerçekleştirilecek olan Karasu Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanlığı seçimine günler kala Karasu Haberleri İnternet Medyası ve Öncü Karasu Gazetesi’ne konuşan başkan adayı Cihan Emre, çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Karasu Haberleri İnternet Medyası İmtiyaz Sahibi Nevtan Angün’ün sorularını yanıtlayan Cihan Emre, adaylık süreci hakkında şunları söyledi:

- Cihan Emre kimdir?

1977 yılında Karasu’da doğdum. İlk, orta ve lise eğitimimi Karasu’da tamamladım. 2000 yılında askerden döndüm ve Foto Cihan’ı açtım. 22 yıldır ilçemizde esnaflık yapmaktayım. Evli ve üç çocuk sahibiyim. Gazetecilik ve sosyal medya üzerinden haber paylaşımı ile basın sektöründe de faaliyet içerisindeyim.

- Yeniden başkan adayı olmanızdaki gerekçe nedir?

Biz, Karasu’da yeni bir jenerasyonla, yeni atılımların olmasını düşünerek yönetimimizle birlikte adaylığımızı açıkladık. Adaylıktaki en önemli gerekçemiz ise 1996 yılından bugüne kadar görevini sürdüren Sayın İlyas Balcı’nın 2014 ve 2018 yıllarında “Son kez çıkıyorum” diye defalarca söylemde bulunarak bizi seçime hazırlamış olması.

Kendisinin “Son kez”leri bizim yeniden aday olmamıza gerekçe oldu. Yönetimini gençleştirirken başkanlığı, arkasından gelen gençlere teslim etmeme arzusunda olan İlyas Balcı’ya biz de gençler olarak hızımızı ve gücümüzü göstermek üzere adaylığımızı koyduk.

- Mevcut yönetimde bazı eksikliklerin mi olduğunu düşünüyorsunuz?

Yapmış oldukları başarılı çalışmaları alkışlıyoruz. 26 yıllık başkanın ise neleri başardığını, neleri ise başaramadığını çok iyi analiz eden biri olarak aday oldum. Biz, “Esnafın derdini biliyoruz” değil, “Esnafın derdini bizzat yaşayan” bir esnaf olarak adayız.

Esnaf Odası’nın; Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin, hükümetimizin ve devletimizin yaptıklarını, kendi becerileriymiş gibi ortaya koyduklarını gözlemliyoruz. Yani esnafa Büyükşehir’den gelen 25 kiloluk çayı “Biz yaptık, devletin kira yardımlarını biz organize ettik” gibi söylemler var.

Biz de sormaz mıyız; Dört yıl öncesinde son kez aday olacağını söyleyen başkan ve yönetimi pandemi boyunca neredeydi? Esnafa ne kadar dokunabildi? Esnafın ahilik, gönül dostluğunu nerede unuttular? Pandemide esnafın yanında olunmadı. Esnafın ulaşabileceği bir başkan ve yönetiminin aday olduğunu esnafımızın bilmesini istiyoruz.

- Pandemide siz başkan olsaydınız, süreç nasıl olurdu?

Pandemi boyunca 9 aya yakın işyeri kapalı olan esnaflarımız oldu. Ahilik, gönüldaşlık diyoruz. Esnaf Odası’nda biz olsaydık, esnafımıza elimizi uzatıp koltuk gücüyle neleri yapabileceğimizi gösterirdik. Bin 776 esnafımız sadece kendisine gelen mesajlarla odayı anımsadı.

Çay ocağı esnafının Belediye ile problemi oldu. Parkomat konusunda sorunlar yaşandı. Ruhsat yenileme, işyeri taşımayla alakalı sorunlar yaşandı. Bu süre içerisinde esnafımız yalnız kaldı. Yönetimimizle birlikte bin 776 esnafımıza tek tek ulaştık. Bir daha pandemi gibi bir felaket yaşansa neler yapabileceğini tecrübe ettik.

İşyeri yanan beş esnafımız oldu, su taşkınından zarar gören esnafımız oldu. Bunlar, Esnaf Odası’ndan medet umdu ve gelip de “Sizin için ne yapabiliriz?” sorusunu bekledi. Nasıl bir ahiliktir ki, yardım isteyen esnafa “Biz kredi veren yer değiliz” diyen bir durumla karşı karşıya kalındı.

Dokunma, el uzatma yetkileri yoksa bile gönülle dokunulabilirdi. Büyükşehir’e, milletvekillerine uzanarak da esnafımıza dokunulması sağlanabilirdi. Esnaf Odası’nın, her esnafa, her siyasi partiye eşit mesafede olması gerekiyor.

Elektrik faturalarına tepki göstermekten aciz kalan bir Esnaf Odası yönetimi ile karşı karşıya kaldık. Cumhurbaşkanımız, esnafın sesini duydu ve 150 kW’tan 210 kW’a çıkarttı. Biz ise tepki göstermekten bile geri kaldık. Biz, yönetimi elinde tutan kişiler olsak, ilk tepkiyi verip, Ankara’ya sesini ilk duyuran esnaf kitlesi olurduk.

- Esnaf Cihan Emre ve yönetimini tercih ederse, 7 Mart sabahından itibaren ne değişir?

Karasu esnafı her gün esnafının gördüğü bir başkan ve yönetim kazanacak. Sosyal medyadan bile başkana ulaşıp irtibat kurabileceği bir sistem kuracağız. 82 branşta bin 776 esnafımız var. Her esnafın sorunu var. Her dönemde ayrı esnaf gruplarını bir araya getirerek her branşın sorunun kendi içinde birlik içerisinde çözeceğiz.

Çeşitli sektörlerle, akaryakıt istasyonlarıyla, özel hastanelerle anlaşma yaparak esnafımıza özel indirimler almak için çalışacağız. 2014 yılında mobilyacı, demirci ve camcı esnafımızın merdiven altından kurtulması için bir çalışma yapılmasını istedik. Aradan geçen 8 yıl sonra mevcut Başkan İlyas Balcı, 2014 yılında söylediğimiz açıklamayı bugün eylem planı olarak söylüyor. 8 yıldır neden yapmadınız?

- Yönetiminizi oluştururken nelere dikkat etiniz?

Bize gönlünü açan çok sayıda esnafımızla yaptığımız istişarelerde esnafıyla koşabilecek bir yönetim yaptık. Branşlarıyla titiz seçim yaparak yönetim oluşturduk. Yönetim hazırlarken “Yanındayız” diyen 50’den fazla esnafımız vardı. “Sistem değişsin” diye destek veren de var.

Mevcut başkan, sürekli “Biz bina yaptık, burayı kimseye vermeyiz” gibi söylemlerde bulunuyor. Şunu net söyleyeyim; Karasu’daki bin 776 esnafın her biri bir Cihan Emre’dir, bir İlyas Balcı’dır, bir Hüseyin Can’dır. Her esnafımız odayı yönetebilecek kapasitededir. Esnaf Odası, kimsenin şahsi malı değildir, kimseye bırakılacak gibi görülen bir yer de değildir. Yönetime talibiz, en fazla iki dönem yapacak şekilde göreve hazırız.

- Yeni kuşak esnafın sayısı çok azla. Bu durum size nasıl yansıyor?

Son 10 yılda 600’den fazla eski esnafımız, işlerini damatlarına, kızlarına teslim etti ve genç esnafımız sahaya çıktı. Bizim de Karasu sevdalısı olarak sosyal medyada da hakim olmamız, gençlerin üzerinde etkili olmamızı sağladı. Genç esnaf da kendi gibi taze kan, onlara koşabilecek bir başkan ve yönetim istiyor.

Her esnafımızı da demokratik haklarını kullanması için sandığa davet ediyoruz. Karasu’ya gelen tatilcilerin Karasu esnafının kalitesini gören bir anlayışa sahip olması için sandığa davet ediyoruz. Teveccüh bizden yana olursa 7 Mart sabahı yeni bir güneş doğacak. Yeniliklerle yolumuza devam edeceğiz.

- Son olarak söylemek istediğiniz bir şey var mı?

Her iki değerli büyüğümüze de başarılar diliyorum. Hem İlyas Balcı’ya hem de Hüseyin Can’a başarılar diliyorum. Yorgunluklarını bir kenara bıraksınlar, dinlensinler, gençlerin yolunu açsınlar. Biz de iki dönem sonra arkamızdan gelen gençlere teslim edecek şekilde görevi devralalım. Hayırlara vesile olsun, sandıktan çıkan kim olursa esnafın ortak başkanıdır.