-

Karasu Orman İşletme Müdürlüğü tarafından geçtiğimiz günlerde yaklaşık 40 yangın gönüllüsüne eğitim verildi. Eğitim programında Karasu Orman İletme Müdür Yardımcısı Nihat Gündüz tarafından gönüllülere yangının türleri, müdahale aşaması ve şekli gibi konularda bilgilendirme yapıldı. Arından arazöz ile yangına nasıl müdahale edildiği uygulamalı olarak anlatıldı.

Programda Karasu Orman İşletme Şefi Harun Köylü, Muhtarlar Derneği Başkanı ve Yassıgeçit Mahallesi Muhtarı Türker Tetik, Kuzuluk Mahallesi muhtarı Temel Aslanbey, Kızılcık Mahallesi Muhtarı İsmail Hakkı Topaloğlu, Yeşilköy Mahallesi Muhtarı Eyüp Dinç, Darıçayırı Mahallesi Muhtarı Mustafa Kaya, Yalı Mahallesi Muhtarı Dursun Ali Akbaş, Paralı Mahallesi Muhtarı Özcan Albayrak, Kuyumculu Mahallesi Muhtarı Mustafa Çalık ve çok sayıda vatandaş katılım sağladı.

Yangın gönüllüsü eğitim programına ilişkin açıklama yapan Karasu Orman İletme Müdür Yardımcısı Gündüz, “2021 yılında ülkemizde meydana gelen orman yangınlarında yangın gönüllülerinin ne kadar faydalı olduğunu tespit ettik. 2022 yılında yangın gönüllüsü ihtiyacı daha da hız kazandı. Bu sebeple ülke genelinde yangın gönüllüsünü arttırmak adına kampanya başlattık. Bu kampanya bazında ilçemizde 450 yangın gönüllüsü hedefliyoruz. Ülke genelinde ise hedefimiz bir milyonu geçmesi” dedi.

Yangın gönüllüleri sayesinde yangına daha kolay ve hızı müdahale edebileceklerini de ifade eden Müdür Yardımcısı Nihat Gündüz, “Gönüllülerimize yönelik buradaki çalışmamız ise; yangının nasıl seyir ettiğini, en hızlı ve etkin müdahalenin ne olduğunu, yangın esnasında nasıl çalıştığımızı, can güvenliği açısından da tehlikeye girmemeleri açısından da bilgilendirme yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

GAYRETİMİZ SAYIYI BİNE ÇIKARMAK

“Biz de yangın gönüllüleri sayımızı artırmak için çalışmalarımızı hızlandırdık. İlk hedefimiz 450 ama gayretlerimiz bu sayıyı bine çıkartmak” diyen Nihat Gündüz, “Karasu’da ikinci kez bu programı düzenliyoruz ve şu ana kadar 40 yangın gönüllümüz oldu. Gönüllü kazanma çalışmalarımız devam ediyor. Yakın zamanda Kredi Yurtlar Kurumu’nda bulunan öğrencilerimizle de bir çalışmamız olacak. Onlara da aynı şekilde bu eğitimi vereceğiz” şeklinde konuştu.

Yangın gönüllüsü olmak için hangi şartların gerektiğini de söyleyen Müdür Yardımcısı Gündüz, “Yangın gönüllüsü olmak isteyen bir kişi; kimlik kartı fotokobisi, sabıka kaydı, sağlık raporu ve bir vesikalık fotoğrafı ile müdürlüğümüze gelerek bize başvuruyor. Ardından da verdiğimiz eğitimler sonucunda sertifikasını veriyoruz. Sertifikanın yanı sıra kendi kişisel koruyucu donanımı olan yelek, bot, yanmaz kıyafet ve çanta da veriyoruz” sözlerine yer verdi.

“Ülke genelinde başlattığımız çalışmanın neticesinde olası bir yangın durumunda yangın gönüllüleri dışında kimseyi afet bölgesine sokmayacağız” diye de kaydeden Gündüz, “Nedeni ise, hem vatandaşın can güvenliğini sağlamak hem de olası sabotajın da önüne geçmiş olacağız. Yani yangın bölgesinin alanına kolluk kuvvetleri set çekecek ve o bölgeye sadece yetkilerle birlikte kimliği olan yangın gönüllülerimiz girebilecek” sözleriyle açıklamasını noktaladı.