Okullarda diyabetin bilinçlendirilmesine yönelik olarak İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından bir seminer verildi. Öğrencilerde görülebilecek diyabet (şeker) hastalığı ve özgül öğrenme güçlü ile ilgili öğretmenlere ve müdürlere bilgilendirme yapıldı. Çarşamba günü konferans salonunda düzenlenen seminerde İlçe Sağlık Müdürü Dr.Yavuz Selim Özdin ile İlçe Sağlık Müdürlüğü Diyetisyeni Sıla Özgül Tepe, öğretmenlere ve müdürlere bilgi verdi. Seminere Sakarya Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ali Güvey ve ilçe protokolü de katılım gösterdi. Seminerde ilk olarak diyabetin ne olduğu ve çocuklarda görülebilecek belirtileri ile diyabet hastası çocuklara neler yapılması gerektiği vurgulandı. Diyetisyeni Sıla Özgül Tep konuyla ilgili yaptığı bilgilendirmede çocuklarda diyabet ve şeker hastalığı belirtilerini anlattı. Tepe, diyabet hastası öğrenciler olan okullarda alınması gereken tedbirleri dile getirdi.

 

Çocuklardaki önemli belirtiler

 

Diyabetin çok acıkma, çok susama ve çok idrara çıkma bilgi üç ana belirtisinin olduğunu ifade eden Sıla Özgül Tepe, “Diğer belirtiler; çok yemek yemeye rağmen kilo kaybı, hızlı ve derin solunum, karın ağrısı, bulantı ve kusma, ağızda asit ve çürük bir koku, pişik ya da mantar, kaşıntılı kuru cilt, halsizlik ve yorgunluk ile huzursuzluk olarak görülür” şeklinde konuştu. Tepe’nin ardından söz alan Karasu İlçe Sağlık Müdürü Dr.Yavuz Selim Özdin ise özgül öğrenme güçlüğü hakkında bilgi verdi. Belirtilerini, “Halk arasında davranış bozukluğu olarak bilinen özgül öğrenme güçlüğü, büyük ölçüde ilkokulda fark edilir. Çocuk bazı harfleri ve heceleri çıkaramaz. Hatta kelimeleri bile yutar. Dört işlem ve çarpım tablosunda büyük sorun yaşar” diyerek ifade eden Özdin, “Bu durum karşısında çocuk psikiyatristi ile görüşülmelidir. Uzman hekimlere başvurulmalıdır. Bu öğrenciler standart eğitim alamaz. Özel eğitim programlarına dahil edilir ve ilaçla tedavisi yoktur. Tek tedavisi özel eğitimidir” şeklinde konuştu.

 

Sağlıkları bize emanet

 

Özdin’in ardından İlçe Milli Eğitim Müdürü Çetin Turhan söz aldı. Sözlerine, “Çocuklarımızın sadece eğitimi değil, sağlığı da bize emanet” diyerek başlayan Turhan, “Diyabet konusunda sadece veliler değil; okul müdürleri, okul yönetimi, öğretmenleri, çocuğun arkadaşları, kantin ve yemekhane görevlisi ile okul servis şoförü dahi bilgi sahibi olmalıdır. Bir kriz anında çocuğumuzun sağlığından biz sorumlu durumundayız” dedi. Karasu’da diyabet konusunda 2.640 öğrenciye ulaştıklarını söyleyen Turhan, “Bilgilendirme amaçlı ulaştığımız bu sayı içerisinde 10 diyabetli öğrenci tespit ettik. Bu öğrencilerimiz takip altına alındı. Evinden çıkıp, okula gelene kadar ve okulunu tamamlayıp evine dönene kadar sağlık durumu gözetimimiz altında” şeklinde konuştu. Turhan, bu önemli bilgilendirme semineri için Kaymakam Aziz Mercan’a teşekkür ederek sözlerine son verdi.

 

Sebepler ortadan kaldırılmalı

 

Son olarak Karasu Kaymakamı Aziz Mercan söz aldı. Hastalıklarla mücadelede, ilk önce hastalığı oluşturan sebeplerin ortadan kaldırılması gerektiğini vurgulayan Mercan, “Eskiden bu kadar abur cubur, fast food ve hazır yiyecekler yokken, halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabet diye bir şey yaygın değildi. Niteliksiz gıdalar ile GDO’su değiştirilmiş yiyecekler arttıkça diyabet arttı ve insülin kullanımı halka dayatıldı” dedi. Sağlıklı beslenme ve en önemlisi de spor, yürüyüş yaparak diyabet ile ilk mücadele verilmeye başlanır diyen Aziz Mercan, “Çocuklarımızı, glikozlu ve suni şekerli yiyeceklerden mümkün olduğu kadar uzak tutmalı. Beslenmelerine dikkat edilmeli” ifadeleriyle sözlerini tamamladı. Program sonunda katılımcılara, Karadeniz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Yiyecek İçecek Hizmetleri Alan öğrencileri tarafından diyetisyen eşliğinde hazırlanan diyet yiyeceklerin ikramı yapıldı. Diyet ikramlar, davetliler tarafından beğeniyle karşılandı. İkramların ardından organ bağışı için kurulan standın ziyaret edilmesiyle seminer sona erdi.

 

 

HABER ve FOTOĞRAFLAR: Nevtan Angün