KarasuHaberleri.com & Karasu Cihan Haber

Esra Angün'ün haberi
 

2020 yılına girilmesiyle birlikte bir yılı geride bırakan Karasu Ziraat Odası Başkanı Selami Arık, Ziraat Odası’nın 2019 yılındaki faaliyetlerini değerlendirdi. Şubat 2019 tarihinde gerçekleşen Ziraat Odası Başkanlığı seçiminde Eyüp Filizfidanoğlu’yla adaylık yarışına giren Başkan Arık, güven tazeleyerek ikinci kez başkan seçildi. Kendisinden önceki dönemden kalan borçları bir dönemde kapatarak Ziraat Odası’nın hazinesini dolduran Arık, “2019 yılında Tarımsal Nüfus Gençleşiyor Projesi kapsamında 3 adet fındık yetiştiriciliği, birer adet çilek, ceviz, baklagil yem bitkileri, süt sığırı yetiştiriciliği olmak üzere toplamda 7 tarım kursu düzenlendi. Kursiyerlere İş-kur tarafından katılım payı ve Halk Eğitimi Müdürlüğü tarafından sertifika verildi” dedi.

 

Yoğun bir gezi yılı

 

Ziraat Odası olarak düzenledikleri gezilere de değinen Başkan Selami Arık, “19-23 Mart 2019 tarihinde Konya Tarım Fuarı’na 6 otobüs ile çiftçilerimizle birlikte katılım sağlandı. 0-12 Ekim 2019 tarihli Bursa Tarım Hayvancılık, Fidancılık ve Süt Endüstrisi Fuarı’na 12 otobüs ve 4 minibüsle çiftçilerimizin geniş katılımıyla gezimizi gerçekleştirdik. 24-27 Ekim 2019 Sakarya Tarım Fuarı’na 10 otobüs çiftçimizle katılım sağladık. Tarımsal yenilikleri yerinde görmek adına ilçemiz çiftçilerinin fuar katılımlarını önemsiyoruz” ifadelerini kullandı. 28 Kasım 2019 tarihinde düzenlenen Karasulu çiftçimizin ve protokolün katılımıyla Sakarya İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı’ndan söz eden Arık, “Toplantımız, çiftçilerimizin sorunlarını dinlemek ve odalarımızın yapmış olduğu faaliyetleri tanıtmak amacıyla düzenleniyor” şeklinde konuştu.

 

 

Her mahalleye dağıtıldı

 

Mahallelerde fındık hastalıkları ve zararlıları hakkında slayt gösterileriyle genel bilgilendirmeler yaptıklarını da ifade eden Başkan Arık, “Özellikle İlçemiz fındık bahçelerinde zarara neden olan külleme, kök çürüklüğü, bakteriyel yanıklık gibi hastalıklar hakkında ve dalkıran, mayıs böceği, fındık kurdu, fındık yeşil kokarcası, amerikan beyaz kelebeği zararlılarına karşı kültürel, mekanik ve kimyasal mücadele uygulamaları gibi konular üzerinde durduk. Bunlara yönelik broşürler ve lifletelerle anlatımları pekiştirdik. Ayrıca bahçe ziyaretlerinde bulunarak hastalık ve zararlı teşhisi teknik personellerimizle yaparak yerinde incelemelerde bulunduk. Bunların yanı sıra buda ve filiz alımı konularında da çiftçilerimize mahallelerde bilgilendirmede bulunduk ve bununla ilgili uygulamalı olarak anlatımda bulunduk. Odamız da verdiğimiz Tarım Danışmanlığı hizmeti kapsamında 3 Tarım danışmanımızla çiftçi bahçe gezilerimiz ve çiftçi eğitimlerimiz rutin olarak yapılıyor” ifadelerini kullandı. Karasu Ziraat Odası tarafından çiftçileri ilgilendiren tarımsal ve meteorolojik konularda sms sistemiyle veya telefon ile aranarak bilgilendirmeler de yapılıyor.