Karasu Anadolu Et ve Şarküteri sahibi Davut Kalkan, son zamanlarda gündemi meşgul eden şap virüsü hastalığının zam bahanesi olduğunu söyledi. Kalkan, “Ete zam gerekçesi bulunamadı, ortalığa hastalığı attılar. Bu ete şimdi zam gelmedi ki. 3-4 aydır et sürekli zamlanıyor. Şu anda kuşbaşı etin kilosu 260 TL., kıyma 250 TL. Geçen hafta etin kilosu 230, ondan önce 210, ondan da önce 190 TL idi. Çok hızlı bir şekilde zam sirkülasyonu var” sözlerini kullandı.

ET GRAMAJLARI AZALDI

Ramazan ayının vatandaş için beslenme konusunda zor geçeceğini söyleyen Davut Kalkan, “260 TL olan 1 kilo etin kilosu, asgari ücretle hesaplandığında vatandaşın et tüketmesinin imkansız olduğu ortada” dedi. Yapılan zamlarla müşterilerin de et alımının düştüğünü belirten Kalkan, “Eskiden 1 kilo et alan kişi şu an yarım kilo, yarım kilo alan 150 gram et alıyor. İnsanlar diğer gider maliyetlerini de hesap ederek neredeyse bir avuç et almak zorunda kalıyor” diye belirtti.  

DEVLET DESTEĞİ ARTTIRMALI

“Devlet bu duruma bir an önce el atmalı” vurgusunu yapan Kalkan, “Şimdiden bir şeyler yapılmalı ki en azından insanlar bir sene sonra daha rahat et tüketebilsin. Çünkü et piyasasının düzelmesi en az bir yılı bulacak. Ama devlet, hayvancılığa önem verir, üreticiye etin, sütün satışını garanti eder ve hayvan üretimini artırırsa belki fiyatlar geriye düşmez ama bugün pahalı diye alamadığımızı eti yarın ucuz diye alıp tüketebiliriz. Bu yüzden çiftçiye destek verilmeli, hayvancılık destekleri de arttırılmalı” dedi.

Güler Çınasoğlu’nun haberi