Karasu İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından 1-7 Nisan Kanser Haftası nedeniyle kanser farkındalık eğitimi verildi. Ateş, katılımcıları kanser çeşitleri, tedavi yöntemleri ve erken tanının önemi hakkında bilgilendirdi. Programda katılımcılara bilgilendirme broşürü ve kanser tarama kitleri de dağıtıldı. Ateş, kanser hastalığının ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer aldığının altını çizdi.

SIK GÖRÜLEN KANSER ÇEŞİTLERİ

Erkeklerde yaş aralığı olmaksızın en çok görülen kanser hastalıklarının akciğer, prostat, bağırsak, idrar kesesi ve mide olduğunu söyleyen Yeliz Mazlum Ateş, kadınlarda ise meme, tiroid, bağırsak, rahim, akciğer, mide gibi kanser hastalıklarının sık görüldüğünü belirtti. 0-14 yaş arası çocuklarda ise özellikle lösemi, beyin tümörü, lenf sisteminde oluşan kanserler, karın içinde oluşan kanserler, yumuşak doku kanserleri, cilt ve kemik kanserleri olduğunu açıkladı. “Kanserde erken teşhis için taramalar önemli” diyen Ateş, taramaların Sağlık Ocakları’nda ücretiz olarak yapıldığını da sözlerine ekledi.

KANSER NEDENLERİ

Kanserin nedenlerinden de bahseden Karasu İlçe Sağlık Müdürlüğü Eğitim Birim Sorumlusu Yeliz Mazlum Ateş, “Sigara, alkol kullanımı, hareketsiz yaşam ve buna bağlı olarak obezite, çok sık radyasyona maruz kalma, genetik yapı, aşırı güneş ışığı, kimyasal maddeler ve yanlış beslenmedir. Ayrıca HPV ve sarılıkta kanser etkili virüslerde kanser nedenidir. Bu yüzden belirlenen aralıklarla kendimizi tedbir amaçlı hekime muayene ettirmek çok önemli” ifadelerini kullandı. 

Güler Çınasoğlu’nun haberi