Karasu Kaymakamı Aziz Mercan’ın talimatıyla başlatılan uygulama, Karasu’da takdirle karşılandı. Son zamanlarda özellikle ilçe merkezinde ve Dörtyol ışıklar mevkiinde görülmeye başlanan ve vatandaşlar arasında şikayet konusu olan çocuk dilencilerle ilgili başlatılan uygulama ile Karasu’nun çeşitli yerlerinde konuya ilişkin çalışmalar yapıldı. Karasu Sosyal Hizmet Müdürü Caferi Tayyar İğdir ve Sosyolog Tuba Erdoğan, zabıta ekipleri eşliğinde yürütülen uygulama ile Karasu’da dilenen ya da sokakta satış yapan çocukların tespiti gerçekleştirildi. İğdir, “Çocuk dilencilerin ve çocuk işçilerin tek sebebi ailelerin yetersizliğidir. Aile güçlenirse, çocuk da güçlenir” diyerek Karasu Haberleri'ne açıklamada bulundu..

 

İlk kez uygulandı

 

Pazartesi günü Karasu ilçe merkezinde gerçekleştirilen ilk uygulama hakkında bilgi veren Karasu Sosyal Hizmet Müdürü Caferi Tayyar İğdir, “5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu’na göre 18 yaş altı çocukların sokakta dilenmesi, çocuk işçiliği yapması ve mendil gibi ürünler satması, hem sözleşme hem de kanun itibariyle yasak edilmiştir. Kaymakamımız Aziz Mercan’ın talimatı üzerine, Karasu’da sayıları az da olsa sokakta ürün satan veya vatandaşların yanına gelerek para isteyen çocukları tespit etmek ve tabloyu ortadan kaldırmak için Sosyal Hizmetler ve belediyenin işbirliği ile uygulama başlattık” dedi.

 

 

Çocukları toplamıyoruz

 

Bu tür faaliyetlerde bulunan çocukları ilk olarak tespit ediyor, o çocuğu sokağa iten nedenlere ulaşmak için çocuğu tanıyoruz. Biz, tespit ettiğimiz çocukları almıyoruz. Ailesine ulaşıyoruz ve babasıyla ya da aile reisi kim ise onunla görüşerek, çocuğun dilenmesinin ya da sokakta satış yapmasının suç sayıldığını aileye anlatıyoruz” diyen İğdir, Karasu Haberleri'ne yaptığı açıklamanın devamında “Sosyal Hizmetler uzmanı ve sosyolog eşliğinde çocuğun sokağa çıkartılmasına etken olan sebebi ortadan kaldırmak için gerekli önlemleri alıyoruz. Gerek tedbir kararları aldırarak, gerekse ekonomik destek sağlayarak çocuğu sokaktan çekerek ailesinin yanına ve okuluna gitmesini sağlıyoruz” şeklinde konuştu.

 

 

Gerekirse devlet çocuğu alıyor

 

İğdir son olarak, tespit edilen çocukların, her ay evlerinde ziyaret edildiğini ve rehber öğretmen eşliğinde kontrollerinin yapıldığını belirterek “Gerekiyorsa aileye ekonomik destek sağlıyoruz. Bu önlemler de işe yaramıyor ve çocuk hala dilenmeye veya sokakta satış yapmaya devam ediyorsa, devlet olarak alıyor ve kendi bünyesinde ilgili kuruma yerleştirerek çocuğa bakmaya başlıyor. Kabahatler Kanunu’na göre de aileye cezai işlem uygulanıyor” diyerek açıklamasına son verdi.