Umut Uysal'ın "Mazot ve gübre desteği" başlıklı köşe yazısı

2022 üretim yılına ait gübre ve mazot desteğinin ilk kez ayni olarak ödenmesine karar verildi. Yaşanan deprem felaketi sonrasında 11 ilde bu desteğin nakit, diğer 70 ilde ise ayni olarak ödenmesine karar verildi. Ayni destek yatan çiftçiler bu parayı nakit olarak çekemiyorlar. Sadece Ziraat Bankası’nın anlaşmalı olduğu akaryakıt istasyonlarından mazot ve anlaşmalı olduğu bayilerden gübre alabiliyorlar. Bu yıl ilk kez gelen düzenlemeyle kafalar hayli bir karıştı. Çünkü önceden bütün çiftçiler yatan destekleri nakit olarak istediği alanda istediği şekilde kullanabiliyordu. Bu yeni düzenlemeden çok fazla şikayet eden çiftçi de var. Benim desteğim yatmadı ya da yattı kullanamıyorum, çiftçi karta bakıyor içinde destek yattı gözüküyor. Üye işyerlerine gittiğinde kart tanımlı fakat yatan destek çekilemiyor bankaya geri yönlendiriliyor gibi sorunlar ortaya çıktı.

Mazot ve gübre desteği noktasında resmi gazetede yayımlanan bilgilere baktığımızda bu desteğin ayni olarak yapılacağı zaten açıkça yazıyordu. Kısaca baktığımızda; Çiftçilere, 2022 üretim yılı içerisinde tarımsal üretimde bulunulan ÇKS’de (Çiftçi Kayıt Sistemi) kayıtlı tarım arazisi büyüklüğü dikkate alınarak mazot ve gübre desteklemesi yapılır. Hesaplanan mazot ve gübre desteği, çiftçilerin Ziraat Bankası’nda bulunan hesaplarına mazot ve gübre alımında kullanılmak üzere tanımlanır, çiftçilere nakdi ödeme yapılmaz. 2022 üretim yılında ÇKS’de kayıtlı olan çiftçiler, mazot ve gübre desteğinden yararlanmak istememeleri halinde, bu taleplerini il/ilçe müdürlüklerine 30/12/2022 tarihine kadar yazılı olarak bildirirler. Buradan da anlayacağımız üzere yatırılan desteğin nakit olarak kullanılamayacağı açıkça belirtilmiştir. Sadece depremin yaşandığı illerde istisna olarak nakit olarak kullanılabilecek.

Yatırılan bu desteklerin bu şekilde olması bence güzel bir uygulamadır. Tarımsal desteklerde ana amaç zaten verilen desteğin tarımsal alanda kullandırılmasını sağlamaktır. Uygulama da bazı hatalar ya da kafa karışıklıkları olabilir. Bu karmaşıklıkta önümüzde ki süreçte giderilebilir diye düşünüyorum.