-

ÖMER ŞENTÜRK, KARASU'YA DÖNDÜ (izle):

...

Ukrayna’dan Türkiye Dış İşleri Bakanlığı’na seslenen ve ülke gündeminde yer bulan Ömer Şentürk, Ukrayna’daki ağır bombardıman bölgesinden tahliye olmayı başardı ve Karasu’ya döndü. Döner dönmez ilk olarak Karasu Haberleri ve Öncü Karasu’ya konuşan Şentürk, savaş süresince neler yaşadığını ve nasıl tahliye edildiklerini anlattı. İşte Şentürk’ün zorlu savaş süreci:

10 GÜN ÖNCE HAYAT NORMALDİ

“Savaş Ukrayna’da 22 Şubat’ta başladı ama biz bir şey hissetmedik. Çünkü bize çok uzaktı. Bizim öğrenci yurdumuz Harkov şehrinin öğrenci ilçesi olan Botanitsat’taydı. Çatışmalar daha çok Dombas bölgesindeydi, bizim ilçemizde her şey normaldi. Bir sonraki gece bizim olduğumuz yere savaş sıçradı, ben ve öğrenci arkadaşlarım çok panikledik, büyük kargaşa yaşandı.

Sabahları sürekli bomba sesleriyle uyandık. Sabah 05:50’de bombardıman başlıyordu. Sürekli sığınaklara ve metro istasyonlarına saklandık. Soğukkanlı olmaya gayret ediyordum ama korkmamak elde değildi.

ZORLU TAHLİYE SÜRECİ

İlk olarak sosyal medyadan Dış İşleri Bakanlığı’mıza ulaşmaya çalıştık. Başarılı olamayınca televizyon kanallarına çıkmayı denedik ve başarılı olduk. Dış İşleri Bakanlığı’mızın dikkatini çekti ve Harkov’a otobüs gönderdiler. Genelde otobüsler Ukrayna’nın batısında duruyordu. Biz ise çatışmanın yoğun yaşandığı doğu bölgesindeydik.

İlk otobüs Harkov’dan kalkınca, Rusya’nın ağır bombardımanı nedeniyle otobüsler iptal oldu. Bu yüzden kalma süremiz uzadı. Bakanlık, gereğini yapıyordu ama Harkov’a otobüs ulaşamyordu. Ukrayna’daki büyükelçiliğimiz bir Tweeter üzerinden bir duyuru yayınladı ve tren istasyonundan tahliye yapılacağını belirtti.

Mesajı okuduğumda marketteydim, bombardıman olduğu için alışveriş yapıyordum ve markete sığınmıştım. Yurda dönüp hazırlanmak istedim ama 45 dakikam kalmıştı istasyona varmak için. Sokağa çıkma yasağı başlayacaktı ve istasyon bize 8 kilometre uzaklıktaydı.

Yaya olarak ulaşmak istedim, 6 kilometre yürüdükten sonra Ukrayna askerlerine denk geldim. Pasaport kontrolü yaptılar, bir süre araçta beklettiler, soru sordular ardından beni istasyona onlar yetiştirdi. Geç de olsa trene vardım ve 35 saatlik yolculukla Romanya sınırına ulaştık. Oradan da Bükreş üzerinden Türkiye’ye ulaştık.

ARKADAŞLARIMIZ ORADA KALDI

Hala Harkov’da kalan öğrencilerin odluğunu öğrendik. Yurt ile istasyon arasında mesafe çok. Taksi yok, toplu ulaşım yok, sokağa çıkma kısıtlaması var. Bombardıman var. O korkuyla yola çıkamıyorlar. 30-40 arasında bir öğrenci grubunun kaldığını biliyoruz.

Gece iki buçukta Karasu’ya vardım ve aileme kavuştum. O saatte akrabaların geldi, telefonla aradı. Beni aileme kavuşturan Dış İşleri Bakanlığı’mıza ve Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyorum. Ukrayna’dan Türkiye’ye tren kaldırmak büyük sıkıntıydı, sürekli bombalama vardı. Ama bunu başardılar. Bizi Ukrayna’dan ve Bükreş’ten aldırmak için altı tane uçak tuttular, evimize ulaştırdılar”