-

Bu haber KarasuHaberleri.com’un özgün haber içeriğidir. Haber metni veya haber görselini başka bir sitede görürseniz çalınmış demektir. Bu tür kopyala yapıştır sitelere itibar etmeyiniz. Emek hırsızlığına göz yummayınız.

On bir ayın sultanı Ramazan’da en çok tüketilen meyvelerin başında gelen hurma, tezgahlarda yerini aldı. Ramazan ayı için alışveriş listesinin başında yer alan hurma, her kesime uygun fiyatlarda satışa sunulurken faydaları da dikkat çekiyor. Hurmanın lifli bir gıda olduğunu belirten Bağdat Aktar ve Baharat İşletmecisi Fatih Demirci, Ramazan ayında geleneğin yanı sıra tok tutucu özelliği dolayısıyla da tercih edildiğini belirtti.

Hurmanın, bağışıklık sistemini de güçlendirmeye yardımcı olduğuna değinen Fatih Demirci, “Bize en çok sorulan soruların başında, ‘Şeker hastaları da tüketebilir mi?’ şeklinde oluyor. Şeker ve tansiyon hastaları, gönül rahatlığıyla tüketebilir. Hurmanın içerisindeki meyve şekerlerinin, bu hastalığa zararları yok” ifadelerini kullandı.

Mide ve bağırsak florasını da düzenlediğini söyleyen İşletmeci Demirci, “Kilo problemi olanlar için Ramazanda, hurma tüketimini tavsiye ederiz. Çünkü tokluk hissi vereceğinden fazla yemek tüketiminin de önüne geçmiş olur. Sindirimi sisteminde düzenleyici özelliğe sahip. Bunların yanı sıra emziren annelerde sütü arttır. Besin yoluyla bebeğe geçtiği zaman, bebeğin de bağışıklık sistemini kuvvetlendirir” dedi.

GÜNDE ALTI ADET YETERLi

“Her besinde olduğu gibi fazla hurmanın da fazla tüketimi beraberinde bazı sıkıntıları getirebilir” şeklinde konuşan Fatih Demirci, “Örneğin, hurmayı fazla tükettiğimiz zaman mide, öğütmede güçlük çekebilir. Bir kişinin sahurda üç, iftarda üç olmak üzere günlük 6 adet kadar hurma tüketmesi yeterli” sözlerine yer verdi.

Hurmanın çeşitlerini de sıralayan Demirci, “Çeşit olarak Medine, mebrum, meşruk, Kudüs hurması var. Bunlar da çeşitlerine göre değişiyor. Jumbo, iri, biraz daha orta ve küçük boy olanı var. Bunlar da fiyatına göre değişiyor. Bunların yanı sıra daha çok yaşlıların tercih ettiği, çiğnenmesi kolay olan İran hurması da var. Biraz daha ekonomik oluyor” diye belirtti.

Hurmanın yanı sıra bağışıklığı arttırıcı, Ramazanda ve salgın sürecinde tüketilmesi gereken besinlerin de birkaçını sıralayan İşletmeci Demirci, “Çocuklarda bağışıklık sistemi ve kan değerlerini düzenlemek için keçi boynuzu özünün tüketimini tavsiye ederiz. Özellikle salgın sürecinde tercih edilmesi gereken bir besin. Bunların yanı sıra sirke, propolis, kuru meyvelerin kompostosu tercih edilebilir. Havalar ısınmaya başlıyor. Ramazanda sıvı tüketiminde de kompostoluk kayısı, erik gibi kuru meyveler tercih edilebilir” sözlerine yer verdi.