Karasu’da pilot okul seçilen Şehit Ferhat Sözer İlk ve Ortaokulu, hem elektrik üretimi hem de yağmur suyundan elde ettiği su tasarrufu projesiyle dikkat çekiyor. Milli Eğitim bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ortak çalışması olan projenin tüm okullara yaygınlaştırılması da amaçlanıyor.

Proje hakkında bilgi veren Karasu İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Ergün Demir, “iki bakanlık tarafından başlatılan çalışma ile öğrencilerimize çevre bilinci kazandırılması amaçlandı. Bu kapsamda da Karasu’daki bir okulumuza güneş enerjisinden elektrik üretimi ve yağmur suyu depolama sistemleri kuruldu. Kurulan sistemden de oldukça verim alındı” diye konuştu.

Karasu Şehit Ferhat Sözer İlk ve Ortaokulu Müdürü Ahmet Ova ise “Okulumuz çatısına 11 adet güneş paneli yerleştirildi. Beş aylık süre içerisinde yaklaşık 2 bin kilowatt enerji ürettik. Bu miktar da okulumuza 7 bin liralık tasarruf sağladı” dedi.

Ova, “Bir yılda toplam 5 bin kilowatt elektrik üretmiş olacağız. Ürettiğimiz elektrik de çift taraflı sayaçla ilgili şirkete veriyoruz, üretilen miktar da faturamızdan düşüyor. Aylık, toplam iki evin harcadığı bir elektrik miktarını da üretmiş oluyoruz” şeklinde konuştu.

Ahmet Ova, yağmur sularını da depoladıklarını ve çatıdan gelen su ile okulun bahçe sulamasında kullandıklarını da sözlerine ekledi. Ova, “Böylece öğrencilerimiz çevre bilincine sahip oluyor ve sorumluluk sahibi birer genç olarak yetişiyor” diyerek sözlerini tamamladı.