Sultan Güner'in "Keşke iyi şeyler olsaydı" başlıklı köşe yazısı

Herkesin kendine göre gezme, eğlenme ve dinlenme anlayışları vardır. Benim de daha önce görmediğim yeni yerler, yeni ülkeler görüp fotoğraf çekerek ve özellikle yürüyerek ortamı hissederek gezmektir. Yeni ortamları keşfetmek insanlarını gözlemlemek, tarihi yapılarını izlemek onları kamerayla çekip görmeyen arkadaşlarıma taşımak ayrı bir keyif veriyor.

Gürcistan’a gitmeden dünyanın birçok ülkesinde kullanılan Airbnb ile kalacağımız yeri seçmiştik. Kaldığımız evleri daha önce kalan kişilerin yorumlarıyla değerlendirebiliyoruz. Olumlu veya olumsuz yorumlar eşliğinde fotoğraflarıyla evin sahibinin de puanlandırıp tutumu konusunda da bir fikir verebiliyor. Türkiye’nin bazı büyük illerinde ve tatil beldelerinde de kullanılıyordu.

2023 yılının son ayında bir yasa çalışmasına başlandığı duyuruldu ve 01.01.2024 tarihinde uygulamaya başlanacağı ve uymayanların cezaları 100 bin ile 1 milyon TL aralığında gözdağı verilerek henüz nasıl uygulanacağı kesin olmasa da oldukça zorlaştırıldığı kendini gösterdi.

Yurtdışına gittikçe kullandığımız bu sistem oralarda hiç böyle değil, mesela kalınan evlerin hiçbirinin kapısında levha asılı değil! Kapıya levha asmak ne! İlla şeyini çıkaracaklar!

Sistem internet üzerinden kullanılıyor evlerde kalanlar için bütçesine göre kolaylık sağlanıyor. Çevreyi, komşuları rahatsız etmeden sadece kısa süreli konaklama amacıyla kullanılan mekânlar.

Her şeyi kötüye kullanmayı ‘yaşam tarzı’ haline getirenler dışında elbette!

Bizim tercih ettiğimiz ulaşım araçlarına, merkeze yakın apart mekân olmasıydı (çamaşır makinesi, mutfak malzemeleri olması gibi...)

Çekememezliği en belirgin kişilik özelliği olarak taşıyan komşuların olduğu bir binada eviniz varsa bununla Airbnb ile değerlendirmek imkânsızlık olarak karşımıza çıkar, kendi cebine para girmiyorsa asla böyle bir izin beklemek bana imkânsızlaştırmak olarak göründüğünü söyleyebilirim. Mesela bu yeni yasada binadaki tüm tapu sahiplerinin imza vermesi isteniyor!

“Nitelikli” olarak belirtilen büyük “rezidansları” muaf tutuyor. Bunu zengini yine kayırma diye düşünmeyip ne yapmalı, bilemedim!

Şunu anlayabiliyorum, hükümet gelirini arttırmak için kira gelirleri gibi Airbnb’den olduğu kısmı da gelir vergisine tabi tutabilirdi. Gelir beyannamesinde bunu ayrı bir satırda görmek isteyebilirdi, bu daha mantıklı geliyor doğrusu ama tüm binadan izin almak küçük kazançlara ket vurmak dışında bir işe yaramadığı açıktır!

Haberlere baktığımızda yerli ev sahibi - kiracı kavgaları ve cinayetleri örneklerinden hareket edersek, bir öğrencinin bir hafta anne-babasının yanına gittiğinde o bir hafta evini yabancı bir öğrenciye kullandırtarak ufak bir harçlık/kirasına küçük bir destek elde etmesine göz dikilmiş oluyor bu yasa ile…

Bu sistemde duyduğum, bildiğim bu şekildeki küçük kazançlar sağlayanlara hükümet yöneticileri belli bir limit üzerini vergilendirilmesi şeklinde uygulama getirebilirdi.

Anlayacağınız tabiri caizse bir yara bandı ile mikrop kapmasını önleyecekken sağlam bir kolu kesip atmak örneği gibi oldu…

Gürcistan’a gitmeden önce bu sistemi bildiğimizden güvenle orada da kullandık. Batum’daki dev katlı ürkütücü bir otel iken (Adıyaman’daki depremde yerle bir olup 72 kişinin öldüğü İSİAS Otel’i aklıma geldikçe korkuttu) ama Tiflis’te kaldığımız evi çok sevdik, bir daha gittiğimizde başka yer arayışında bulunmadan direkt oraya gideriz diye düşünerek çıktık geldik ve ev sahibiyle hiç yüz yüze muhatap olmadık bile sistem bu güveni sağlıyor.

Ülkemizde bunun yolunun kapatılması sadece yine zengini daha zengin etmek, sistemi bilen az gelirliye küçük nefesler aldıracak harçlıklarına-kirasını hafifletmesine ket vurulması dışında bir şey olmamış oldu!

Konu daha çok yeni olduğundan çok şeyler yazılıp çizilecektir. Mesela bu sisteme Karasu dahil değil ama Sakarya dahil diye biliyorum, büyük kentlerde çoğunlukla (yabancı dil bilen) öğrenciler kullanıyor, yabancı öğrencilerle yardımlaşma, yüksek lisans öğrencilerine karşılıklı destek anlamına geliyordu.

Kısaca evinizde olmadığınızda eşyalı olarak başkalarının kullanmasını sağlamak.

(Dünyanın en büyük tatil rezervasyon sitesi Booking.com, Türkiye’de mahkeme kararı gereği erişimi geçici olarak kapatıldı. 2017 yılında Booking böyle kapatılmıştı. Sıra Airbnb’e gelmiş diye düşünmeden edemiyorum.)

Aslında gidip yeni döndüğüm Gürcistan gezimi öyle tatlı tatlı anlatacaktım. Ta ki bu konuda önüme bir haber çıkmasıyla dağıldım işte, iyi giden hiçbir şey kalmayacak mı? demekten yorulduk!

Daha önce duymayıp sistemi merak edenler buradan inceleyebilir -> https://www.airbnb.com.tr/  

Bu hafta da böyle olsun… Birkaç fotoğrafla moral bulunur mu? Bilemiyorum…