Sultan Güner'in "Yeni bir yerde yeni yıl " başlıklı köşe yazısı

Her yıl hiç görmediğim başka bir yerde yeni yılı karşılamayı seviyorum. Geçen yıl Adapazarı'ndan trenle Eskişehir'e gitmiştim. Bir önceki yıl İznik...

Uzun zamandır kızımla gitmek istediğimiz Gürcistan'a gidelim diye işlerimizi ayarladık. Malum vize istemeyen ülkelerden, pasaportsuz kimlikle bile Artvin Sarp kapısından giriş-çıkış yapılabiliyor. Tarihi, mimarisi ile çok konuşulan ülkelerden...

Karadeniz sahilindeyiz ve sınır komşumuz olsa da neden deniz yolu ile gidemiyoruz? Bilmiyorum, tren yolu zaten yok.
Tren yolculuğu, zamanı olanlar için rahatça uzun yolculuk yapmamızı sağlar, otobüs kadar bir koltuğa tabi kalmazsınız, yorucu olmaz. (Fiyatı abartılmazsa tabi ki)
Mecburen Adapazarı'ndan otobüsü tercih etmek durumundaydım. Yolları izleye izleye, kitabımı okuya okuya vardık Artvin-Sarp sınır kapısına. Her ülkeden çıkarken harç veriliyor mu? Bilmiyorum ama T.C.’den çıkmak için veriliyor. 150 TL imiş.
Otobüs biletini on gün kadar önce almıştım 850 TL idi, daha yola çıkmadan baktım bin TL olmuş. Yılbaşı öncesi sınır kapısına akın eden insanlarımızla dolup taşmıştı.
Güzel sokakları, evleri, görülmeye değer heykelleri, kuleleri, Ali ve Nino Heykeli...
Yeme içmeleri kredi kartı ile ödeme yoluyla daha keyifli gezdik, acısını sonradan çekeriz artık.
Erken rezervasyonla uygun bir yerde de kaldık, ohh mis...
Ülke sorunlarından biraz uzaklaşıp başka kültürlere yolculuk etmek çok güzel bir duygu ama maliyet fena tabi ki 11 TL 1 Gürcistan larisi ediyor, paramız 11 kat geri kalmış demek Gürcistan'dan.
Geçen yıl 5 TL civarındaymış!
Başka ülkelere yansımayıp bize yansıyan ne var bilmiyoruz! Bilsek de söyleyemiyoruz...
Her şeyin yoluna girip hiç değilse 2013'te o isyan zamanında bağıranların sesini şimdi de bekliyor insan doğal olarak 3 TL'den, 32 TL’ye gerilemiş bir paramız var!
İlerlemek, zenginleşmek, artı değerin herkese paylaşılması! Paramızın değerinin artması ile doğru orantılı değil midir? Bunu yapabilmenin tek yolu üretimden geçiyor bunu da biliyoruz ama ithalata yol açıldığı için imkansız! Üretime geçene kadar bu böyle devam edecek görünüyor!
(Nereden buraya geldim yine ben her şeyi unutup güzel bir yeni yıl kutlaması görecektik değil mi!)
Batum'daki Europe Square - Avrupa Meydanı'nda 2024'e girdik.

https://youtube.com/shorts/ST-e29LWy1U?si=EkJ_NNZ0B1xSf2Rw

Linkte geri sayım ve havai fişek gösterilerinden çok kısa bir kesit bulunmaktadır. Toplanan kalabalığın neredeyse yüzde 90'ı Türkçe konuşanların oluşturduğunu gördükçe 'ülkeyi kilitleyip tatile gelmişiz' esprisiyle birbirimize takıldık elbette...
Birkaç fotoğrafta bu sayfa altında olacak ama çektiklerimden oluşan bir video şeklinde bu YouTube https://youtube.com/@sultanguner054
hesabıma ileriki günlerde hazırlayıp yükleyeceğim. Takipte kalıp abone olursanız ayrıca sevinirim.
Güzel gelişmeler umut ederek mutlu yıllar diliyorum…