Türk Kızılay Karasu Koordinatörü Adem Ekşi, deprem sonrası çadır ile şirketleşme konusunda çıkan ve halk arasında ‘Kızılay kanı parayla’ satıyor dedikodularından dolayı kan bağışlarında düşüş yaşandığını söyledi. Ekşi, “Kan asla parayla satılamaz, parayla da alınamaz. Bu bir kuraldır. Bazı işgüzarlar olduğunun farkındayız ama elimizde kanıtımız yok. Eğer özel ya da devlet; hangi hastane olursa olsun sizden kan parası istediği takdirde sizde fatura isteyin ve o kurumu şikayette bulunun” dedi.

ŞİRKETLEŞMEMİZ ŞARTTI

Depremden sonra çıkan dedikodulardan dolayı Kızılay’ın tepki almaya başladığını da söyleyen Ekşi, “Bu tepkiler doğrultusunda insanlar doğruyu araştırmadan bizi yargıladılar, dar ağacına gönderdiler” dedi. Ekşi, “Devlet tarafından AFAD, Kızılay’dan ayrıldı. Elimizdeki fabrika ve işçilerin işlerine devam etmesinden dolayı tüzük değişikliğine gidilerek şirketleşmeye gittik. Üretimlerimizi yurt içi ve yurt dışına satışa sunduk. Çünkü bu çark dönmeliydi ve çarkın dönmesi için de üretimin devam etmesi gerekiyordu. Biz de bunu şirketlerimiz üzerinden yaptık” diye konuştu.

ÖN YARGI YAPILMAMALI

“Biz asli görevimiz olan sağlık ve aşevi hizmetlerimizi kendi bünyemizde sürdürülebilir hale getirmek için şirketleşmeye gitmek zorundaydık” diyen Adem Ekşi, “Biz AFAD’a da çadır sattık. Ayakta durabilmemiz için bu şarttı. Zamanlanması belki yanlış olabilir ama üretim, ticaret haline döndükten sonra başka şansımız yoktu. Ayrıca sadece AFAD’a değil, tüm ülkelere satış yapıyoruz” dedi. Kan bağışının Kızılay’a olan bu ön yargılarından dolayı azaldığını söyleyen Ekşi, “Kan bağışı sadece Kızılay üzerinden yapılmakta. Bu yüzden Kızılay’ın yaşaması ve yaşatılması gerekiyor. Kan konusunda kimse cezalandırılmamalı” vurgusunu yaptı. 

HASSAS DAVRANILMALI

Adem Ekşi, “Biz taşra teşkilatları olarak maaşla değil, gönüllü olarak çalışıyoruz. Biz neler yaptığımızı çok iyi biliyoruz. Gönüllülerde çok iyi biliyor. Menfaat ve rant peşinde koşmuyoruz. Bugün bu koltuklarda bizler varız yarın bir başkaları olacak. Bu yüzden kan bağışı olayını tüm bu olayların dışında tutmalıyız. Kan demek hayat demek. Bir ünite kan üç can demek. Son günlerde acil ameliyatlar harici tüm ameliyatlarımızı ötelemek zorunda kaldık. Bugün o kan bir başkasına, yarın ise size lazım olacak. Bu yüzden hassas davranmalıyız. Karasu halkını sağduyuya davet ediyorum” dedi. Ekşi, ramazan boyunca pazartesi günü iftardan sonra, ramazan sonrası ise pazartesi günleri gündüz kan mobil aracının Atatürk Bulvarı’nda kan toplamaya devam edeceğini de söyledi.

Güler Çınasoğlu’nun haberi