-

Levanten kalite için alan destekli olarak fındık alım fiyatının 54 lira olarak açıklanmasını değerlendiren CHP Karasu İlçe Başkanı Aykut Süt, şu ifadeleri kullandı:

“Her yıl Ağustos ayının gelmesiyle başlayan ‘Fındık fiyatı ne olmalı’ tartışmaları geçen senelere göre daha yakından takip ediliyor, merakla bekleniyordu. TÜİK’in açıkladığı enflasyonun çok üstündeki enflasyon ve buna bağlı olarak artan maliyetler bu merakı arttırıyordu. Binlerce üretici ve aileleri uzun yıllar fındık üretiminde ve ihracatında zirvede olan Türkiye’de fındık fiyatının dolara endekslenmesini, fiyatın da 4 dolar civarında olmasını istiyordu. Çünkü üreticilerimiz kendilerinin İtalyan fındık çiftçisi ile eşit tutulmasını istiyordu. Beklenen olmadı, çiftçinin yüzü gülmedi ne yazık ki.

AKP’li Cumhurbaşkanı, Ordu’da katıldığı toplu açılış töreninde Giresun ve levant kalite fındık için ortalama fiyatın kilo başına mazot ve gübre destekleriyle birlikte 54 lira olarak belirlendiğini açıkladı. Geçen yıl ortalama 3,5 dolar olan fındık fiyatı bu yıl 3 dolar olarak belirlenmiş oldu ve 4 dolar istemleri başka bahara kaldı. Belirlenen fiyat ile üreticinin değil tefecinin ve emperyalist tekellerin yüzünü güldü.

54 lira diye açıklanan fiyatın taban fiyatı olmayacağını herkes biliyor. Kaldı 54 TL içinde desteklemeler de var. TMO, fındık alımını çok sınırlı yapıyor ve belirli kriterlerdeki fındığı alıyor sadece. Bu da üreticiyi piyasanın insafına bırakıyor. Gerçek ve yaşayan enflasyona göre fındık fiyatının bu üretim yılı için yeterli olmadığını söylemek için uzman olmaya gerek yok.

2002 Ekim ayı 17 kilo fındık ile bir çeyrek altın alınıyordu. 17 kilo fındık ile bir çeyrek altın alabilmesi için fındığın kilosu bugün 94 lira olması gerekiyor. 2006’da 1 kilo fındık 7 kilo domates, 15 kilo patates, 20 kilo soğan alınıyordu. Bugün 7 kilo domates 175 lira, 15 kilo patates 190 lira, 20 kilo soğan 200 lira. Bugünkü 1 kilo fındık fiyatı ile 3 kilo domates 5 kilo patates, 4 kilo soğan alınıyor.

Geçen yıl 1 kilo fındık ile 3 ila 3,5 litre mazot alınırken bu yıl 2 litre alınabiliyor. Mazotun fiyatı baz alındığında fındığın fiyatının en az 70 lira olması gerektiği, bunun da 4 dolar civarına tekabül ettiği çok açık. Hesaplamayı ete, süte, una, yağa veya her neye göre yaparsan yap durum değişmez. Belirlenen fiyat 450 bin üretici ve ailesini enflasyon altında ezdirmiştir. Sonuç olarak Fiskobirliğin çökertilip fındığın Ferraro ile Zapsu’ya teslim edilmesi ile başlayan büyük oyun devam ediyor.

CHP iktidarında uygulanacak fındık politikası çok açık ve nettir. 2016 yılı içinde fındık özelinde bir çalıştay yapılarak fındık alanındaki yol haritası belirlendi. Halkın iktidarında üreten bir ülke, hakça bölüşen bir Türkiye olacak. Bilinçli, tutarlı, üretim odaklı bir fındık politikamız olacak. Dünya fındık borsası Türkiye’de olacak. Fındıktan elde edilecek gelir arttırılacak, bunu Türkiye lehine kullanarak daha fazla katma değer yaratılacak, yaratılan katma değer de fındığı üreten üreticiye aktarılacak, sonuç olarak üretici alın terinin karşılığını alacak, sanayici küresel sermayeye yenilmeyecek”