İnsanın ham maddesidir.

Ona değer katan ise Yüce Allah'ın ona kendi ruhundan üfleyerek en güzel sureti ve bilgiyi vermesidir. İşte bu hazımsızlık şeytanı kıskandırdı Allah'ın meleklere ve cinlere “secde edin” emrine İblis baş kaldırdı ve dedi ki "Beni ateşten onu çamurdan yarattın ben ondan üstünüm” (Sad sur 76.)

Ve Allah İblis’e “kovulmuş, aşağılanmış, kınanmış olarak çık huzurumdan” dedi (Araf sur 13.) İblis'te bunun üzerine “Beni azdırdığın için bende onların doğru yolunun üzerinde oturacağım çoğunu saptıracağım” dedi (Araf sur 16,17.)

Böyle başladı çamur ile ateşin büyük mücadelesi. Oysa insanoğlu, İblis’in oyununa karşı donanımlıydı. Lakin İblis, insanoğlunun zaaf taraflarını iyi biliyordu! Bunun için kimi insanı açlıkla korkutup saptırırken kimini de zenginlik ve makam ile aldattı.

Müslüman emir olunduğu gibi dosdoğru olması gerekirken sırf mevki ve makam sahibi olmak için her türlü çamuru atarak şeytanın yolunda gitmektedir. Son günlerde “Çamur at izi kalsın” siyaseti, siyaset yapan insanlar için her yol mubahtır anlayışını getirmiştir!

Oysa Yüce Allah, bizlere kimlere itaat edeceğimizi kitabında açıklamış!

Yalan konuşmayan! İftira atmayan! Çalmayan! İnsanlara eşit davranan! Irkçılık yapmayan! Kendi için istemediğini başkasına reva görmeyen! Akraba ve yakınlarını kayırmayan! Lüks yaşamaktan uzak duran insanlarla beraber olmamızı emretmiştir.

Bizler ise buna uymak yerine şeytana uyarak mevki, makam ve para için Allah'ı bırakıp şeytanın yolunda giden insanlar olduk! Bu güzel ülkeyi iyi yönetmediler, borçlandırdılar. İnsanların arasına nifak sokup nefret oluşturdular. Birileri kutularda! Birileri valizlerde milletin parasını har vurup harman savurdular. Öyle bir günler yaşıyoruz ki senin ki çok çalar benim ki az der hale geldik. Doğruları konuşanları kovduk! Dün iktidarı eleştirenleri baş tacı ettik. İktidardan ayrılanlar ise iktidara çamur atmaya başlıyor. Oysa biz Müslümanlar, bizi en güzel surette yaratan, her türlü bilgiyi öğreten Rabbin uyarılarını unuttuk! Şeytanın oyununa geldik. Ateşten yaratılan bize her türlü tuzağı kuran şeytanın tuzağına düştük.

Ateşi toprakla söndürmek yerine! Şeytanın ateşine odun taşıdık. Biz ateşten uzak durmak yerine, ateşimizi kendimiz hazırladık. Şeytanların elinde oyuncak olduk.