-

Bir basın açıklaması yayımlayan Karasu Ziraat Odası Başkanı Selami Arık, “Fındık fiyatında yaşanan düşüş ve meydana getirilmeye çalışılan panik havası ile spekülasyon, üreticide tedirginlik oluşturdu. Serbest piyasada 25 liraya kadar çıkmış olan fındık, 2 lira 50 kuruş kadar gerileyerek 22 lira 50 kuruş seviyelerine düştü. Fındık üreticimiz, tekelci zihniyetin oyununu bu yıl bozdu ve ürünü elinde tutmaya çalıştı” dedi.

HESAPLARI TUTMADI

“Piyasada arz fazlası ürün mü var da ürün fiyatında düşüş yaşandı?” diyen Arık, “Tekelci firma, ‘Fiyat, arz talebe göre oluşuyor’ demişti. Açıklanan rekolte, bu yılki tahminlerin çok altında oldu. Tekelci sermayenin hesapları tutmayınca ‘Üreticinin ürününü nasıl ucuza alırım?’ hesapları yapmaya başlandı” diye konuştu.

“Kendi öz sermayesi ile tüccarlık yapmaya çalışan yerli sanayici ve manavları batırmak için hesap yapılıyor. Onları aradan çıkarmak ve batırmak suretiyle tamamen tekelleşmek derdindeler” diyerek sözlerini sürdüren Selami Arık, “Küçük sanayici, 25 liradan fındığı aldı ve deposuna koydu. 2 buçuk liralık düşüş de tüccar için zarar ve batış demek” şeklinde konuştu.

ACELE ETMEYİN!

Arık, “Tekelci zihniyetin amacı, yerli sanayici ve manavları bu şekilde köşeye sıkıştırma, onları aradan kaldırmak ve kendi komisyoncuları aracılığıyla üreticinin elindeki ürünü, kendi belirlemiş oldukları fiyattan almak” ifadelerinin ardından “Bu oyuna kesinlikle müsaade edilmemeli. Üreticimiz, ürününe sahip çıkmaya devam etmeli, panik havasına girmemeli ve ürününü acele şekilde pazara indirmemeli” şeklinde üreticiye öneride bulunarak mesajını tamamladı.