-

Havaların ısınmasıyla birlikte fındık bahçelerinde görülmeye başlayan Amerikan Beyaz Kelebeği ile ilgili acıkmalarda bulunan Karasu Ziraat Mühendisi Umut Uysal, zararlı olarak da tabir edilen Amerikan Beyaz Kelebeğiyle zamanında mücadele edilmesinin büyük önem arz ettiğine vurgu yaptı.

Karasu Taşlıgeçit Mahallesi’nde zararlının ergin tespitini yapan Mühendis Umut Uysal, “Bu tespitimiz demektir ki yakın zamanda yumurtadan çıkan larvaları(tırtıllar) ağ halinde fındık dallarımızda yaprakları ve olgunlaşmaya başlayan meyveleri de yiyerek ürün kaybına neden olacak. Konuyla ilgili mücadele yöntemlerini bir an önce bahçelerimizde uygulamalıyız” ifadelerini kullandı.

“Kısa gövdeli ağaçlara bırakılan yumurta paketleri toplanıp bahçeden uzaklaştırılmalı” diyen Umut Uysal, “Haziran ve Ağustos aylarında zararlı ile bulaşık ağaçlarda ağ içinde bulunan larva kümeleri kesilip bahçeden uzaklaştırılmalı. Mayıs sonu, Haziran gibi birinci döllenme; Ağustos’ta ikinci döllenme gerçekleşiyor. Üçüncü döl çıkarsa Eylül ayında larvalar epidermis arasından çıkıp ağlarını örmeğe başladıkları zaman veya yumurta kümelerindeki bütün yumurtalar açıldığında başlamalı. Yani her döl bırakmasına karşılık ilaçlama yapılmalı” şeklinde konuştu.