Elektronik oyuncaklar son zamanlarda oldukça popüler duruma gelmiştir, lakin eğitsel olarak tercih edilen bu tür oyuncaklar piyasadaki diğer oyuncaklara kıyasla daha pahalıdır. Bu durum çocukların dil gelişimi için tercih edilirken, araştırmalara göre elektronik oyuncakların diğer oyuncaklara kıyasla çocukların dil gelişimine daha az katkı sağladığı gözlemlenmiştir.

Örneğin ailesi ile birlikte oyun oynayan çocuk, kaliteli zaman geçirirken oynanan oyun yalnızca eğlenmek amaçlı değildir, ebeveyni ile oyun oynayan çocuklar sosyal, bilişsel ve dil becerileri yönünden gelişim sağlar.

Günümüzde çalışan ebeveyn profili oldukça artmış durumdadır, günlük işler, koşturmacalar zamanla yarışır hale gelir, böyle olunca çocuklarla geçirilen zamanda kısalmaktadır, buna rağmen ebeveynler çocuklarına biraz daha fazla zaman ayırdıklarında çocukların gelişimleri olumlu yönde etkilenmektedir. Özellikle çocukların oyunlarına dahil olmak ve oyunlarının bir parçası olarak yaşamı paylaşmak çocukların yaratıcılıklarını geliştirir. Aile üyelerinin çocukla oyun içerisinde kalarak zamanı paylaşması iletişimlerini güçlendirecektir. Ailenin çocukla oyun oynamasının yanında çocuğa sunduğu oyuncaklarda gelişim için önemlidir.

Çocuğun dil gelişimi, duyusal, fiziksel, zihinsel ve sosyal gelişimi oynadığı oyuncakların verimine göre şekillenebilir. Oyuncakların sesli uyaranlar veren, kelimeleri söyleyen, müzikli, ışıklı olması dil becerilerinde yavaşlığa sebep olabilir, örneğin bir pelüş figürlü oyuncak çocuğun konuşmasında, oyun kurmasında daha etkili olabilmektedir. Geleneksel oyuncaklar çocukların dil gelişimi ve diğer tüm gelişim süreçleri için çocuğu oyun içinde tutarken aynı zamanda gelişimlerini desteklemektedir.

Sesli uyaran veren bir oyuncak elbette gelişime katkı sağlayabilir lakin, çocuğun tuşlara basarak karşısında sadece oyuncağı izlemesi, aktif oyun oynaması kadar etkili olmayacaktır.
Elektronik oyuncaklarda aile iletişimde sözlü uyaranların yeri daha azdır, lakin geleneksel oyuncaklar aile iletişimine ve sohbete daha fazla olanak sağlar. Elektronik oyuncakların tercihi geleneksel oyuncaklara göre daha az olmalıdır, elektronik oyuncağın çocuğun tüm yaşamı içerisinde aktif olarak yer alması bir yerden sonra yetersiz kalacak ve gelişim evrelerini olumsuz etkileyecektir.

Oysaki ebeveynler çocuk ile bire bir iletişim kurduklarında çocuğun gelişimi hızlanır ve sohbet içerisinde kullanılan dil sürekli değişir, böylece çocuğun hafıza hazinesi de çoğalacaktır.
Şunu da unutmamalıyız; önemli olan oyuncaklar ve çeşitleri değildir, önemli olan ebeveyn ve çocuk arasındaki sevgi bağıdır.