-

KARASU KAYMAKAMI DR. AHMET NACİ HELVACI’NIN MESAJI:

Milli Mücadele meşalesinin yakılışının 102.yılında 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nı hep birlikte yaşamanın mutluluğu, gururu ve heyecanı içerisindeyiz. 19 Mayıs, esareti kabul etmeyen, hürriyetinden vazgeçmeyen, zulme ve zalime asla boyun eğmeyen Türk milletinin varlık yokluk mücadelesinin ilk adımıdır.

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından 19 Mayıs 1919'da Samsun'da tutuşturulan istiklal meşalesi Amasya, Sivas ve Erzurum'dan geçerek elden ele, dilden dile tüm vatan sathına yayılmıştır. Yok, edilmek istenen aziz milletimizin, büyük kahramanlıklar göstererek zafere ulaştırdığı İstiklal Savaşı'nın, milletimiz ve dünya tarihi açısından en önemli sonucu, bağımsızlığımızın sağlanması ile Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulması olmuştur. Cumhuriyetimiz, geride kalan yıllar içerisinde hep büyümüş ve ilerlemiş, muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkma ülküsüne sıkı sıkıya bağlı kalmıştır. Aynı hedef ve idealler için bugün de millet olarak durup dinlenmeden çalışmaya devam ediyoruz.

Bugünün Atatürk tarafından gençliğe armağan edilmesi büyük anlam taşımaktadır. Mustafa Kemal Atatürk geleceğimizin teminatı olan gençlerimize olan inancını ve güvenini her fırsatta dile getirmiş ve “Gençler! Cesaretimizi güçlendiren, destekleyen ve sürdüren sizsiniz. Siz almakta olduğunuz eğitim ve kültür ile insanlık niteliklerinin, yurt sevgisinin, düşünce özgürlüğünün en değerli örneği olacaksınız. Ey, yükselen yeni kuşak! Gelecek sizsiniz. Cumhuriyet’i biz kurduk; onu yükseltecek ve sürdürecek sizsiniz, Türkiye Cumhuriyeti’ni Türk gençliğine emanettir” demiştir.

Atatürk, Gençliğe Hitabesi’nde ise “Ey Türk gençliği! Birinci vazifen, Türk bağımsızlığını, Türk Cumhuriyeti’ni sonsuza kadar korumak ve savunmaktır” diyerek bu güveni açıkça ifade etmiştir.

Sevgili gençler, bu nedenle İstiklal mücadelemizin başladığı 19 Mayıs gününün sizlere armağan edilmesi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ve aziz milletimizin sizlere verdiği değerin ve duyduğu güvenin bir göstergesidir. Vatanını canından üstün tutan ecdadımızın verdiği mücadeleler ve büyük fedakârlıklar sonucu kurulan Cumhuriyetimiz, devletimiz sizlere emanettir. Bu büyük sorumluluğun bilinciyle çok çalışmalı, ülkemize ve milletimize faydalı bireyler olmaya gayret etmelisiniz.

Bu aziz vatanın ecdadımızdan bizlere emanet olduğunun idraki içinde, tarihimize ve değerlerimize sadakatle sahip çıkarak, ülkemizi hep birlikte daha huzurlu günlere taşımanın gayreti içinde olacağınıza inanıyorum.

Bu duygu ve düşüncelerle başta Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere vatanımız için mücadele eden tüm kahramanlarımızı rahmetle yad ediyor; tüm gençlerimizin ve milletimizin 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nı kutluyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

...

KARASU BELEDİYE BAŞKANI İSHAK SARI’NIN MESAJI:

Değerli Karasulu hemşehrilerim ve sevgili gençler; 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı yurdumuzun her köşesinde, pandemi dolayısıyla burukta olsa gurur ve coşkuyla kutluyoruz.

Sevgili Gençler...

19 Mayıs, güçlü bir inancın uyanış günüdür. 19 Mayıs, bu milletin yeniden diriliş günüdür. 19 Mayıs, asla esareti kabul etmeyen asil Türk milletinin, özgürlüğe ve bağımsızlığa doğru attığı güçlü bir adımdır.

Bu düşüncelerle, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutluyor, başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Kurtuluş Savaşı’nın kahramanlarını saygı ve rahmetle anıyor, Siz değerli Karasulu hemşehrilerime ve tüm halkımıza esenlikler diliyorum.

...

KARASU İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ ÇETİN TURHAN’IN MESAJI:

Tarihin dönüm noktalarından biri olan 19 Mayıs 1919′un 102.yıl dönümüne ulaşmanın coşku ve heyecanını yaşıyoruz.

Büyük Önder Atatürk’ün Samsun’da 19 Mayıs 1919’da yaktığı, bağımsızlık ateşi yurdu alev alev sarmış ve milletin azim ve kararlılığı ile zafere ermiştir. Her bir karış toprağı kanla ve acı ile sulanan Milli mücadelenin sonunda, Türkiye Cumhuriyeti kurulmuştur. Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, 19 Mayıs’ta Samsun’da başlattığı özgürlük ateşinde de söylediği gibi Milletin bağımsızlığını yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır. Cumhuriyet, Türk gençliğine armağandır. Bu emanete sahip çıkmak ise hepimizin en önemli vazifesidir.

Sevgili gençler; milletler tarihlerinden aldıkları güçle yaşarlar, gelecek tasavvurlarını buna göre şekillendirirler. Ulusumuzun Samsun'da yaktığı İstiklal ateşi, her geçen gün sizlerin başarılarıyla büyüyecektir. Aziz milletimiz, vatan ve bayrak sevgisini, özgür yaşama kararlılığını ebediyete taşıyacak olan sizlersiniz. Size tevdi edilen bu vazifeyi bir onur nişanı olarak taşıyacağınızdan hiç şüphemiz yoktur.

Şanlı tarihimiz, yüksek milli kültür ve değerlerimizin ışığında kararlılıkla yürüyecek milletimizi gururlandıran büyük işlere imza atacaksınız. Sizler sadece ailenizin değil, aynı zamanda bu milletin istikbalisiniz Bu şanlı bayrak, bu kutsal vatan sizin en kıymetli hazinenizdir. Ay yıldızın gölgesi bu topraklarda daim olsun diye yılmadan çalışacak ve üreteceksiniz. Binlerce şehit vererek, sıkıntı ve yokluklar içinde, büyük özverilerle kurulan Türkiye Cumhuriyeti sizlere emanettir.

Bu duygu ve düşüncelerle, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere bu cennet vatan uğruna canını feda etmiş bütün aziz şehitlerimizi rahmetle ve muhterem gazilerimizi minnetle anıyorum. Geleceğimizin teminatı gençlerimizin 19 Mayıs Atatürk´ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutluyor, hepinize sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

...

GENÇLİK ve SPOR İLÇE MÜDÜRÜ KEMAL ATAÇ’IN MESAJI:

İçinde bulunduğumuz hafta Gençlik Haftası’dır. Bu yıl yine salgın hastalık nedeniyle haftamızı buruk bir şekilde kutluyoruz. Bu haftaya anlam katan olay, 19 Mayıs 1919’da esarete mahkum edilmek istenen milletimizin, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğindeki özgürlük mücadelesini başlatmasının 102. yıldönümü olmasıdır.

Büyük önderin Samsun’da yaktığı bağımsızlık ateşi, çaresizlik içerisindeki milletimizin umutlarını yeniden canlandırarak aydınlığa ulaşmasının ilk adımıdır. Milletimizin kendi küllerinden yeniden doğuşunun sembolü olan bu tarihten sonra bağımsızlık mücadelesi, vatan topraklarının her yerine dalga dalga yayılmıştır.

Sevgili gençler, binlerce şehit vererek, sıkıntı ve yokluklar içinde, büyük özverilerle kurulan Türkiye Cumhuriyeti sizlere emanettir. Bu değerli emaneti yaşatmak ve sonsuza kadar korumak, gelecek kuşaklara en iyi şekilde aktarmak, en başta gelen görev ve sorumluluğunuzdur. Ülkemizi, Mustafa Kemal Atatürk’ün gösterdiği çağdaş medeniyet seviyesine sizler taşıyacaksınız.

Tüm gençlerimiz ve vatandaşlarımızın 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı en iyi dileklerimle kutluyor, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere tüm ecdadımızı saygıyla anıyorum.

...

CHP KARASU İLÇE BAŞKANI AYKUT SÜT’ÜN MESAJI:

Bu yıl 102. yıl dönümünü kutladığımız 19 Mayıs’ın Türk tarihinde en önemli dönüm noktalarından biridir. Selef devletimiz Osmanlı İmparatorluğu’nun da sonradan dahil olduğu İttifak Kuvvetleri 1. Dünya Savaşı’nda mağlup olmuş, İtilaf devletleri ile Osmanlı İmparatorluğu arasında koşulları son derece ağır olan tarihli Mondros Ateşkes Antlaşması imzalanmıştır. Anlaşma gereği ordumuzun silahları ve cephanelerine el konulmuş, vatan toprakları işgal edilerek imparatorluk düşman devletlerce pay edilmeye başlanmıştır.

Gelinen durum ve koşullar altında İngiltere ve Amerika himayesi altına girilmesini kurtuluş olarak görenlere rağmen, Mustafa Kemal ve beraberindeki vatan evlatlarının kafasındaki düşünce ulus egemenliğine dayalı, kayıtsız, koşulsuz, bağımsız yeni bir Türk devleti kurmak olmuştur.

İzmir’in Yunan kuvvetlerince işgal edilmesine karşı çıkan vatanperverler 14 Mayıs’ta gecesi İzmir Maşatlık Meydanı’na toplandılar. Toplanan kalabalığa “Burayı Yunan'a vermeyeceğiz. Vermek isteyen kuvvetle paylaşacak kozumuz var” diye konuşma yapan Hasan Tahsin, 15 Mayıs 1919 tarihinde İzmir’ e çıkarma yapan Yunan işgal askerine, Kordonboyu'ndan ilk kurşunu sıkarak Türk direnişini başlatmıştır. İşte bu hal kafalardaki bağımsızlık düşüncesinin vakit kaybetmeden hayata geçirilmesini açık olarak göstermiştir.

Ulusal kurtuluşun ateşini yakmak isteyen Mustafa Kemal ve arkadaşları, Bandırma Vapuru ile 16 Mayıs 1919’ da İtilaf Kuvvetlerinin işgali altındaki İstanbul’dan Samsun’a hareket etmiştir. 19 Mayıs 1919’ da Samsun ayak basan Mustafa Kemal ve arkadaşları, “ya bağımsızlık ya ölüm” parolası ile Türk Milletinin varoluş meşalesini yakmışlar, egemenliğin, esaretten kurtuluşun ve cumhuriyetin temellerini atmışlardır.

Anadolu topraklarında yakılan Kuvayi Milliye ateşi ile örgütlenen Kurtuluş Savaşı sonrasında ulus egemenliğine dayalı, kayıtsız, koşulsuz, bağımsız yeni bir Türk Devleti kurulmuştur.

Dökülen kanların, yitirilen binlerce canın korkunçluğunu, dehşet ve üzüntüsünü yaşayan Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, ulusal tarihimizin en önemli mihenk taşlarından olan bu adımı “Gençler! Cesaretimizi artıran ve devam ettiren sizsiniz. Siz almakta olduğunuz terbiye ve irfan ile insanlık meziyetinin, vatan sevgisinin, fikir hürriyetinin en kıymetli sembolü olacaksınız. Ey yükselen yeni nesil, istikbal sizindir. Cumhuriyet'i biz kurduk, O'nu yükseltecek ve sürdürecek sizlersiniz. Herkes ulusal görevini ve sorumluluğunu bilmeli, memleket meseleleri üzerinde o düşünceyle, düşünüp çalışmayı görev edinmelidir. Kendiniz için değil, bağlı bulunduğunuz ulus için elbirliği ile çalışınız” sözleri ile Türk gençliğine emanet ve armağan etmiştir.

İşte bizim de üzerimiz düşen görev ve sorumluluk bu değerli emaneti yaşatmak ve sonsuza kadar korumak, gelecek nesillere en iyi şekilde aktarmaktır.

Son yıllarda, hak ettiği önemde kutlanmaktan kaçınılan 19 Mayıs’ı coşkuyla kutlayacağız. Ne kadar küçümsetilmeye ve unutturulmaya çalışılırsa çalışılsın gençlerimiz ve bütün ulusumuz, 19 Mayıs’ları sonsuza kadar yaşatmaya ve onurla yaşamaya kararlıdır. 19 Mayıs ATATÜRK’Ü ANMA, GENÇLİK VE SPOR BAYRAMIMIZI, Atatürk’ün bizlere armağan ettiği NUTUK’da ifade ettiği gibi “HER DURUM VE KOŞULDA” büyük coşku ile kutlayacağız.

Bu duygu ve düşüncelerle, Bandırma vapuruyla 102 yıl önce Kurtuluş Savaşımızı başlatmak üzere Samsun'a çıkan, çağdaş Türkiye Cumhuriyeti'ne giden yolun ilk adımını atan, şu anda dahil dünyada emperyalizme karşı başkaldırının sembolü olan Mustafa Kemal Atatürk'ü ve bu toprakları canlarıyla koruyan genç yaşlı kadın erkek çocuk bütün kahramanlarımızı saygı ve minnetle anıyor, sözlerimi Adnan Yücel’in YERYÜZÜ AŞKIN YÜZÜ OLUNCAYA DEK adlı şiirinden bir bölüm okuyarak bitiriyorum.

Saraylar saltanatlar çöker

kan susar birgün

zulüm biter.

menekşelerde açılır üstümüzde

leylaklarda güler.

bugünlerden geriye,

bir yarına gidenler kalır

bir de yarınlar için direnenler...

Şiirler doğacak kıvamda yine

duygular yeniden yağacak kıvamda.

ve yürek,

imgelerin en ulaşılmaz doruğunda.

ey her şey bitti diyenler

korkunun sofrasında yılgınlık yiyenler.

ne kırlarda direnen çiçekler

ne kentlerde devleşen öfkeler

henüz elveda demediler.

bitmedi daha sürüyor o kavga

ve sürecek

yeryüzü aşkın yüzü oluncaya dek!