Karasu Demiryolu Projesi rafa mı kalktı? Karasu Demiryolu Projesi rafa mı kalktı?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 13 yıl aradan sonra gerçekleştirdiği Irak ziyaretinde Orta Doğu ülkeleri ve Türkiye başta olmak üzere bölgesel ticareti canlandırmayı hedefleyen Kalkınma Yolu Projesi'ni Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, haritalarla anlattı.

Bakan Uraloğlu'nun detaylarını açıkladığı Kalkınma Yolu Projesi’ne göre, projenin karayolu Sakarya'dan da geçecek. Eskişehir, Bilecik, Sakarya, Kocaeli üzerinden İstanbul'a ulaşıp buradan Avrupa'ya ulaşacak olan yol ağı, Sakarya'nın lojistik avantajını güçlendirecek. Projedeki diğer bir detay ise, Kalkınma Yolu’na dahil edilecek olan demiryolu ağına; Bartın'dan başlayarak Karasu'ya oradan da Arifiye'ye uzanan Karasu demiryolunun da dahil edilmesi.

Yapımı duran ve yıllardır yeniden başlaması beklenen Karasu demiryolunun, Kalkınma Yolu Projesi’nde yer alması, yeni dönemde bölge için önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor. Yani, Kalkınma Yolu Projesi’nin demiryolu ağına dahil olan Karasu demiryolu projesi yeniden yatırım programına alınabilir.

6628Fd95385Dc919 W1200Xh667

KARASU DEMİRYOLU'NUN AKIBETİ?

Karasu demiryolu projesi 2012 ve 2017'de iki kez durmasının ardından Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından projenin 2018 yılında yapılan proje revize ihalesini kazanarak işe 2019'da başlayan firma, hazırlanan yeni projeyi Genel Müdürlüğü’ne teslim etmişti. İtalyan RPA S.R.L. firması tarafından hazırlanan Karasu-Akçakoca-Ereğli Limanı-Çaycuma-Bartın Limanı demiryolu bağlantısı, Revize Etüt Proje ve Mühendislik Hizmetleri projesini bakanlığa teslim edilmişti.

2022 yılında TC. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nca hazırlanan 2053 Ulaştırma ve Lojistik Ana Planı'nda Sakarya'yı ilgilendiren kara ve demiryolu projeleri yer almıştı. Bakanlığın Türkiye genelindeki ulaştırma ve lojistik ağlarını geliştirmek amacıyla 2029, 2035 ve 2053 yıllarına göre senaryoların yer aldığı ana planda Sakarya'da yıllardır beklenen Arifiye-Karasu demiryoluna ilişkin Arifiye-Karasu demiryolu hattı 2029 yılına kadar tamamlanacağı da kaydedilmişti.

KARASU DEMİRYOLU PROJESİNİN TÜM DETAYLARI

Karasu demiryolu hattının ilk etabı Karasu-Arifiye arası olacak. Demiryolu, daha sonra Bartın'a kadar devam edecek. Karasu demiryolu Arifiye istasyonuna bağlanacak ve böylece Ulusal Demiryolu Ağı ile birleşmiş olacak. Yük ve yolcu trenlerinin çalışacağı 55 kilometrelik hatta trenler, 120 kilometreye kadar hıza çıkacak.

Karasu demiryolu üzerinde Arifiye (1.OSB çevresi) Ferizli ve Karasu Limanı’nda toplam dört adet tren istasyonu olacak. Projenin ilk etabının tamamlanmasının ardından ise demiryolu Bartın'a kadar uzayacak ve Kocaali'ye de bir istasyon inşa edilecek.

Ekran Görüntüsü 2024 04 28 101531