-

ÖZEL HABER - Koruganlar tarihten birer birer siliniyor (izle):

Rus çıkarmasına karşı İkinci Dünya Savaşı sırasında Karasu sahillerine yapılan makinalı tüfek mevzileri (koruganlar) her geçen yıl tahrip oluyor, kuma gömülüyor veya kıyı erozyonuyla denizin içinde kalıyor. Karasulu Tarihçi Oğuzhan Kır, “Tarihimizin abidevi eserlerinden olan bu koruganlar, aynı Çanakkale tabyaları gibi birer tabyadır. Koruma altına alınmalıdır” dedi.

Karasu sahilinde az sayıda kalan koruganların birer mevzi ve tabya olduğunu belirten Oğuzhan Kır, Türkiye’de ilk defa 1892 yılında Sultan Abdülhamid tarafından Çanakkale’ye yapıldığını ve isimlerinin de Hamidiye tabyaları olduğunu söyledi.

AMAÇ ANKARA’YI KORUMAK

İkinci Dünya Savaşı’nda da Alman ve Rus işgaline karşı Şileden Akçakoca’ya kadar Sakarya sahillerine çok sayıda korugan yapıldığını söyleyen Kır, “1939 yılında Mareşal Fevzi Çakmak tarafından götürülen teklif ile Ankara’nın işgalini korumak için Karasu sahillerine beton makinalı tüfek mevzileri yapıldı” şeklinde konuştu.

Yurt dışından borç para alınarak bu tabyaların Karasu ve Sakarya sahillerine yapıldığına dikkat çeken Kır, “Bu koruganlar ile düşman gemilerinin Sakarya sahilinden Türkiye’ye çıkarma yapması engellendi. Caydırıcı bir savunma mekanizması olmasıyla dikkat çekiyor” dedi.

KÜLTÜREL MİRAS

Karasu sahillerinde bulunan koruganların birer kültürel miras olduğunu vurgulayan Karasulu Tarihçi Oğuzhan Kır, “Bu tabyalar, işgali önledi. Ülkemizin bağımsızlığını simgeliyor. Kültürel miras statüsüne alınmadı ve yerel yöneticilerimiz de bu eserleri korumak için hiçbir adım atmadı” diyerek yetkililere seslendi.

Oğuzhan Kır, “Karasu’ya arada sırada öğrenci grupları gelerek çeşitli çalışmalar yapıyor. Fakat bu girişimler içi boş çalışmalar. Yerel idarecilerimiz inisiyatif kullanarak bu koruganlara bakım yapıp, çevresini temizleyip birer tabela ve Türk Bayrağı asarak bu abidevi eserleri koruyabilir. Hatta bir açık hava müzesine bile döner. Öğrencileri, tabya göstermek için Çanakkale’ye götürüyoruz. Karasu tabyalarının da Çanakkale’dekilerden farkı yok” diyerek sözlerini tamamladı.

Bu haber KarasuHaberleri.com’un özgün haber içeriğidir. Haber metni veya haber görselini başka bir kaynakta görürseniz çalınmış demektir. Bu tür kopyala yapıştır kaynaklara itibar etmeyiniz. Emek hırsızlığına göz yummayınız.