-

Karasu İlçe Tarım Müdürlüğü öncülüğünde cuma günü fındık üreticilerine yönelik bir konferans düzenlendi. Pamukkale Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Turan Karadeniz’in katılımı ile gerçekleşen konferans sonrası Karasu Ziraat Odası Delegesi Şükrü Acar ve Karasulu fındık üreticisi Azmi Er, Karasu Haberleri ve Öncü Karasu’ya açıklamalarda bulundu.

Şükrü Acar, “İlçe Tarım Müdürlüğümüzün çalışmaları doğrultusunda ilçemize gelen Prof.Dr. Turan Karadeniz’in konferansında 40 kişi bile yoktu. Fındık üreticilerimizin hemen hemen çoğunun bu toplantıdan haberi bile olmamış. İlçe Tarım Müdürlüğü, organizasyonunu güzel bir şekilde yapıp, konuşmaları ve yazışmaları tamamlayıp bir dekanı ilçemize getiriyor ancak o dekanı dinlemeye gelen 40 tane üretici yok” dedi.

YETERİ KADAR DAVET YAPILMAMIŞ

“Karasu’da 40 tane mahalle muhtarı var, 40 çiftçi de mi yok? Üstelik muhtarlarımızın birçoğu da çiftçi. Muhtarlarımızla da iletişime geçilse, davet edilseler inanıyorum ki birçoğu da o konferansta yer alırdı” diyen Acar, “Ziraat Odası tarafından böyle şahane bir konferansın olduğu duyurulsaydı, o salon tıka basa dolu olurdu. Çok zor bir iş değildi bu. Mesaj sistemi ile tek tuşla çiftçilere cuma mesajı gönderiliyorsa bu tarz toplantılarda da tek tuşla çiftçilerimiz bilgilendirilebilirdi” şeklinde konuştu.

“Karasu’nun fındık rekoltesi dünyada fındık üreten ülkelerden yüksek olmasına rağmen İspanya çiftçisi örgütlü hareket ettiğinden dolayı dünyada söz sahibi oluyor ve sesini duyuruyor. Kanaatimce Karasu’da üreticinin örgütü olan Ziraat Odası bu konuda çok pasif kalmış. Belediye başkanımız bile bölgemizde üretilen fındık gelirinin ilçemiz ekonomisine katkılarının farkında olsa gerek toplantıyı sonuna kadar dikkatle dinledi. Ziraat Odası delegesi olarak kendisine teşekkür ederim. Gerçekten çok önemli konular konuşuldu. Birçok çiftçimiz bu konferanstan katılamadıkları için bilgi sahibi olamadı” dedi.

ÜRETİCİ BİLGİLENDİRİLMELİ

Fındık üreticisi Azmi Er ise, “Fındık üretimi, budama ve yeni üretim alanı ile alakalı çok güzel bir konferans düzenledi. Sakarya bölgesinin çiftçi anlamında en güçlü ziraat odası ilçemizin ziraat odasıdır. Ancak çiftçileri ile iç içe olunmadıktan sonra maalesef bu sorunlar ortaya çıkıyor” diye konuştu.

“Prof.Dr. Turan Karadeniz gerçekten fındık anlamında çok güçlü bir yorumcudur. Ancak Karasu’da kendisini 40 kişi bile dinlemeye gelmedi” diyen Er, “Karasu Ziraat Odası’nın 52 civarında delegesi mevcut. 10 bine yakın ise fındık üretici üyesi var. Her delege yanına bir kişi alıp o toplantıya gelseydi 150’ye yakın dinleyici olacaktı. Bu eksiklik Karasu Ziraat Odası’ndan kaynaklanmakta. Bu tarz konferanslarda, toplantılarda çiftçilerimiz bilgilendirilmeli” ifadelerini kullandı.