Kaç yaşımızda olursak olalım hepimizin içinde sevilmeyi, önemsenmeyi, şımartılmayı bekleyen bir çocuk vardı. 20 ya da 70 yaşında olmamız hiç bir şey ifade etmez, bu çocuk bizi asla terk etmez. İçimizde bir yerlerde hep kalacaktır. Önemli olan çocuğu yok etmeden sorunlarını çözmektir. Biraz susturmak ve ihtiyaçlarını gidermektir.

İçimizdeki çocuğun negatif ve pozitif yönleri vardır. Bizler travmalarımızı genellikle çocukken yaşadığımız için o zamanlar aldığımız yaralar eğer konuşulup çözümlediyse bugünlere gelmiştir bile.

Bu çocuk anne ve babasına karşı kırgındır, beklentisi vardır. Kendisine yeterince ilgi gösterilmediğini ve haksızlık edildiğini düşünür ve haklıdır. Ama bütün bu duygular artık çocuklukta kalması gereken şeylerdir. Biz yetişkin halimizle hala bunları düşünüyorsak hayatla baş edemeyiz.

Çeşitli travmalarla büyümüş bir kadını ele alalım. Annesiyle arasındaki sorunu çözememiş ve hala bu yetişkin haliyle annesinin ona haksızlık ettiğini ve yeterince ilgi göstermediğini düşünüp kırıtıyorsa, yaşanan her şeyden annesini suçluyorsa çok büyük ihtimalle kendi çocuğu ile arası iyi olmayacaktır. Ve çözüm aradığında sorunun kaynağına yani kendi çocukluğuna gitmelidir.

Dengeli olabilmemiz için sağlıklı bir yetişkin olabilmemiz için bu çocuğun sesini en aza indirip sadece hayattan zevk alan, farklı düşünen ve yaratıcı olan taraflarını kullanmalıyız. Çocuk hepten çıkmamalı hayatınızdan. Çünkü keyif alma, heyecanlanma, daha az sorumluluk hissetme hayati daha hafif yaşamak için ona bir yer vermeliyiz içimizde.

İnsanlar hayatlarında hem yetişkin hem ebeveyn hem de çocuk yanlarını kullanırlar. Önemli olan bunların dengeli olmasıdır.

İçimizdeki çocuğunda susturmamız gereken davranışlar bunlardır;

Sürekli şikayet eder eleştirir.

Kurban gibi davranın, kendisinde hiç hata görmez,

Küser ve kırılır. ( Yetişkin tarafımız olaylara üzülür.)

Ona hep başkaları kötülük yapar, o hep masum ve iyidir, ama hayat ona hep acımasız davranmıştır o ne yapsın!

Kendini sevimli gösterir. Genelde herkes tarafından sevmek için çaba gösterir. Ve aynı şekilde sevilmek ister.

Sürekli ilgi bekler.

Ona fırsat tanınsa neler yapacaktır ama kimse ona bu hakki vermemiştir.