SATSO Temmuz ayı olağan meclis toplantısı geçtiğimiz hafta yapıldı. SATSO 17.Meslek Komitesi Meclis Üyesi Mehmet Çatalbaş, toplantının 8.maddesi olan dilek ve temenniler bölümünde söz aldı. Çatalbaş, vergi affından, su fiyatlarından ve fındık maliyetlerinden bahsetti.

Fındık fiyatına da değinen Mehmet Çatalbaş, “Ağustos ayı, şehrimizdeki fındıkçılar ve çiftçiler için en önemli dönem. Fındık üreticisi, Ağustos’un ilk haftası ya da ilk ayında fındık fiyatının açıklanmasını bekliyor. Sakarya’da 2023 yılında ortalama rekoltemiz 100 bin ton civarında. Bu rekolte, Sakarya iline çok önemli bir girdi sağlıyor.” Dedi.

“2022 yılında fındık fiyatı 53 TL olarak belirlendi. Serbest piyasada aracılar ise 43 TL’den aldı” diyen Çatalbaş, “Şu an için fındık fiyatı 58 – 60 TL arasında. 2022 yılı Ağustos ayından 2023 yılı Ağustos ayına kadar değişen maliyetler yüzde 150, yüzde 200 artmıştır. Bu artış, fındık maliyetine yansıyacak. Bu artışlara göre fındık fiyatının 120 TL olması gerekiyor” şeklinde konuştu.

ÜRETİCİYE ZARAR VERİR

Çatalbaş, “Fiskobirlik’in 10 binin üzerinde üyesi var. Bu nedenle Fiskobirlik Başkanı Lütfi Bayraktar’ın, mecliste fındık konusunda en büyük çalışma yapması gereken kişi olduğunu düşünüyorum. Fakat kendisinin iktidar milletvekili olması, üretici ile hükümet arasında denge kurmak zorunda kalmasına sebebiyet veriyor. Bu, üretici adına doğru değildir” diye konuştu.

VERGİ AFFINA TEPKİ

“43 yıldan beri vergi mükellefiyim, hiçbir hükümet döneminde vergi affından yararlanmadım” diyen Çatalbaş, “Vergi affından yararlananlara hakkımı helal etmiyorum. Çünkü vergisini zamanında ödeyenlere ödül verilmeli diye düşünüyorum ve bu düşüncem nedeniyle affetmiyorum” diyerek tepkisini dile getirdi.

Su faturalarına da değinen Çatalbaş, “Dükkanda su faturasına baktım. 4 metreküp su harcamışız. Suyun metreküp maliyeti 40 lira 50 kuruş. Siz ne yapıyorsunuz Allah aşkına? Siz nasıl ödüyorsunuz bunu? Fabrikalar ne yapıyor bu faturalar karşısında? Merak ediyorum. Sakarya’da işyerindeki su faturası çok büyük para. SASKİ’nin bunu gözden geçirmesini arz ve talep ediyorum” diye konuştu.