Anne babalar çocuklarındaki aksayan yönleri düzeltip, zihinlerinde taşıdıkları ideal çocuğa kavuşmayı arzu ederler. Bu nedenle kıyaslarlar. Çocuklar, bebeklik çağında boy ve kilo gibi fiziksel özelliklerle kıyaslanırken ilerleyen dönemlerde çocuğun sergilediği sosyal davranışlar ve okul başarıları bir kıyas konusu haline dönüşür. Kıyasladıkları kişiler ise genellikle çocukla yaşıt komşu, akraba ve arkadaşlardır. Özellikle ders çalışma hususunda anne babanın kıyaslamaya daha sık başvurduğu gözlemlenir. Çocuklarını ders çalışmaya teşvik etmek akabinde de onların okul başarı seviyelerini yükseltmek, ebeveynlerin temel düşünceleri arasında yer alır.

Kıyaslanan çocuk kendini yetersiz hisseder!

Kıyaslamalar çocuğun, kendisini yetersiz hissetmesine ve özgüveninin sarsılmasına yol açar. Yetersizlik duygusu ise çocuğa öfke, kıskançlık, mutsuzluk, hırçınlık, küskünlük yaşatır. Bu olumsuz yaşantılar neticesinde çocukta içe kapanma, çekingenlik ya da tam tersi saldırganlık, uyumsuzluk gibi sosyal davranışları ketleyen birçok yeni durum ortaya çıkar. Özellikle de çocukta oluşan “Beni anlamıyorlar!” düşüncesi, onu yalnızlığa iter ve anne babasından uzaklaşmasına sebebiyet verir.

Ailelere Tavsiyeler

- Onun olumlu, başarılı ve iyi alanları öne çıkarak kendine güvenmesini sağlayın.

- Çocuğunuzun artılarıyla, eksileriyle herkesten farklı bir birey olduğunu kabul etmeyi öğrenin.

- Onun olumsuz özelliklerine yoğunlaşarak başkalarıyla kıyaslamaktan çok, olumlu özelliklerine odaklanarak kendisiyle kıyaslamayı tercih edin.

- Çocuğumuzda var olmasını istediğimiz davranışı kişiler üzerinden değil, davranışın bizatihi kendisi ve getirileri üzerinden çocuğa aktarın.

- Çalışmalarını ödüllendirin. Ödül sadece fiziksel olarak ona alacağınız bir şey değildir. Ona güzel sözler söyleyin.

- Çocuğunuzun hedefler belirlemesine yardımcı olun. Çocuklar uzun süreli hedefleri gerçekleştirmektense kısa sürede aldıkları hazları tercih ederler bu yüzden hedefler kısa süreli ve gerçekleştirilebilir olsun.

- Ders çalışmak, ödevler veya notlar konusunda ona desteğinizi ve düşüncelerinizi söyleyin. Ondan mutlaka “en iyi”, “en yüksek not” beklediğinizi değil onun çalışmasının ve kendi içerisinde çabalamasının sizin için önemli olduğu duygusunu yansıtın.