-

KARASU MAHALLESİ SAKİNLERİ TARİHİNE SAHİP ÇIKTI (izle):

.

Karasu ilçesinin Karasu (Küçük Karasu) Mahallesi’ne Karasu Belediyesi ekipleri eşliğinde gelen yetkililer, Karasu Mezarlığı’nda bulunan yan yatmış haldeki tarihi mezar taşlarını almak istemişti. “Bizi vali gönderdi” diyen ekipler, taşların Sakarya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne teslim edeceklerini belirtti.

İddialara göre sadece yan yatmış değil, dikili haldeki sağlam taşları da kepçe yardımıyla sökmek isteyen ekipler, bir mezar taşının da başlığını kırdı. Mahalle sakinleri de bu duruma tepki göstererek taşları ekiplere teslim etmedi. Mahalle sakinleri, tarihi taşların Karasu’da sergilenmesi için yetkililere seslendi.

SAHİPSİZ DEĞİL

Duruma tepki gösteren mahalle sakinlerinden Abdullah Ayan, “Esas Karasu burası. Karasu ilçesinin şimdiki ilçe merkezi yokken Karasu Mahallesi vardı. Şimdiki ilçe merkezi, buradaki Karasu’nun İncirli Mahallesi’ydi. Bizim derebeylerimizin mezar taşları nasıl sahipsiz olur? Bu mahallenin tarihi belli, burada tarihimiz yatıyor” diye konuştu.

Karasu Mahallesi sakini İmdat Koç ise “Karasu’nun asıl merkezi burası olduğu için bizim de dedelerimiz burada yatmakta. Atalarımız burada yaşadı, burada yatıyor. Bu mezar taşları da onlara ait. Biz tarihimize, dedelerimize sahip çıkacağız. Bu taşlar burada kalkamaz” diyerek duruma tepki gösterdi.

KORUMAK BİZİM GÖREVİMİZ

Diğer mahalle sakinlerini Yusuf Özer de “Biz, mahallemizin ve toprağımızın tarihini korumayacağız da nereyi koruyacağız? Yetkililere sesleniyoruz. Mezarlığımızı ve mezar taşlarımızı bize bıraksınlar. Biz değerini, kıymetini bilerek gerekeni yapacağız. Gençlerimiz de burada asırlık bir köy olduğunu bu mezar taşlarından öğreniyor. Mahalle halkımızın da bu taşları koruması lazım” diyerek taşlara sahip çıkacaklarını ifade etti.