Günümüzde sosyal medya kullanımı günden güne artmakta ve her gün milyonlarca insan sosyal ağlar üzerinden iletişime geçmektedir.

Sosyal medyada bireyler kendi çevrelerini ilgilendireceğine inandıkları bilgi, belge, resim, görüntü, yorum ve düşüncelerini paylaşmaktadırlar. Bu paylaşımların içerikleri bireyden bireye değişiklik göstermektedir.

Ebeveynler çocuklarına her zaman rol model olmakta. Çocuklar bizden gördüklerini, öğrendiklerini yapmaya çalışır, gerçek hayata geçirmek isterler. Çocukların bilinçsiz medya kullanması ise risk oluşturmaktadır.

Son yıllarda sosyal medyada yapılan paylaşımların içeriklerinde çocukların yoğun olarak yer aldığı dikkat çekmektedir. Çocuklar adına, çocukların yönetemeyeceği sosyal medya hesapları açılmakta ya da ailelerin sosyal medya hesaplarındaki paylaşımlarının büyük bir kısmında çocuk fotoğrafları bulunmaktadır. Bu durum sosyal medyada çocuk fotoğraflarının ve özel bilgilerin paylaşılmasının çocuklar ve aileler açısından oluşturabileceği riskleri ortaya koymak ve bu riskleri mahremiyet ve çocuk istismarı çerçevesinde değerlendirmektir. Aynı zamanda sosyal medyanın bilinçli kullanımına yönelik bazı çocuk paylaşımlarda aynı durumdadır.

Sosyal medyada fenomen anneler tarafından paylaşılan çocuk fotoğrafları, farklı içerikteki diğer paylaşımlara göre daha yüksek bir oranda yer almaktadır.

Fenomen anneler tarafından paylaşılan çocuk fotoğraflarında zaman zaman reklamlara yer verilmektedir.

Sosyal medyadaki çocuk hesapları, zaman zaman çocuk istismarcıları tarafından çocuklara ulaşabilmek amacıyla bir araç olarak kullanılabilmektedir.

Böyle riskli durumlarla karşılaşmamak için çocuklarınızın hangi sitelere girdiğini ve medyada ki çevresinin sıkı takipçisi olun.