-

Karasu Muhtarlar Derneği Başkanı İsmail Hakkı Topaloğlu ve bazı mahalle muhtarları, CHP Grup Başkanvekili ve Sakarya Milletvekili Engin Özkoç ile Adanalı Mustafa’nın yerinde bir araya geldi. Engin Özkoç’a CHP İl Başkanı Ecevit Keleş, CHP Karasu İlçe Başkanı Aykut Süt, Karasu Belediyesi eski Başkanı Sedat Büyük, Sakarya ilçe başkanları, yönetim kurulu üyeleri eşlik etti.

Toplantıda muhtarların ismine özel hediyeler takdim edildi. Toplantının açılış konuşmasını Karasu İlçe Başkanı Aykut Süt, üstlendi. Aykut Süt’ün ardından Muhtarlar Derneği Başkanı Topaloğlu, Özkoç ve beraberindekilere ziyaretlerinden ötürü teşekkürlerini iletti. Topaloğlu’nun ardından İl Başkanı Ecevit Keleş de bir konuşma yaptı.

“Karasu’da bu güne kadar yaklaşık 33 muhtarımızı ziyaret ettik” diyen Keleş, “Mahallelerimizin sorunlarını dinledik. Bugüne kadar muhtarlarımı demokrasinin çok üstünde tutan ve kaleye alan bir Cumhuriyet Halk Partisi olarak buradayız” şeklinde konuştu.

BAKANLAR, MİLLETİN BAKANI OLAMIYOR

CHP’nin çalışmalarına değinen Engin Özkoç ise, muhtarları, sivil toplum kuruluşlarını, haneleri tek tek ziyaret ederek vatandaşların sıkıntılarına kulak verdiklerini ifade etti. “Bir milletvekili halktan kopuk siyaset yapamaz” diye belirten Milletvekili Özkoç, “TBMM’de görevimizi yerine getiremiyoruz. Milletvekillerinin şu anda herhangi bir yetkisi yok. TBMM’de milletvekili seçilenler bakan olamıyor. Bakanlar da milletin bakanı olarak maalesef görev yapmıyorlar” sözlerine yer verdi.

“Bakanlar, bir kişinin ya da iktidarın bakanı olmaktan çıkmalı” şeklinde konuşan Özkoç, sözlerinin devamında şu ifadelere yer verdi;

Tekrar milleti temsil eden bakanlar olmalı. Milletin derdine çare bulan ve görevini yapmadığı zaman da millet tarafından indirilebilen bir konumda olmaları lazım.

Geçen hafta yeni bir yasa geldi. Dediler ki, ‘Muhtarlık seçimlerini değiştirelim. Muhtarlar seçime girmeden önce evraklarını hazırlayıp müracaat etsinler ve seçime girsinler. Seçime girip kazandıktan sonra seçilip seçilmediklerine ilçe ve il seçim kurulları karar versin’. Ben de o toplantıda söz aldım ve ‘Peki, seçilen muhtarı ilçe seçim kurulu kabul etmediğinde yeniden mi seçime gidilecek?’ diye sordum.

YASA GERİ ÇEKİLDİ

İkinci ya da üçüncü sıradaki muhtarı seçme yetkisinin ilçe seçim kurullarına verileceği söylendi. Gerekçe olarak da muhtarların seçim öncesi evraklarının incelenmesinin zor olduğunu belirtildi. Bu konu bu şekilde değil de muhtarlara duyurularak öncesinde komisyonda incelenerek karar verilmeli.

Nihayetinde muhtarlarla ilgili bu yasa geri çekildi. Geriye çekilmemiş olsaydı, beş dakika içinde yürürlüğe girmiş olacaktı ve muhtarlarımız ilçe seçim kurullarının kararlarıyla seçilmiş olacaktı.

Üretim zayıflamış durumda. Çiftçiye gidip neden ekemediğini sorduğumda, ‘Gübre, mazot ve tohum pahalı’ diyor. Bir ülke kendi gübresini 21. yüzyılda üreteme mi? Fabrikalarımıza ne oldu? Biz, İsrail’den tohumu neden almak zorunda kalıyoruz? Tohumu üretemiyor muyuz?

Muhtarlarımız, özellikle belediye meclislerinde alınan kararlara katılmalı. Muhtarlar, karara ortak olmalı, özgür olmalı.

Seçilip milletini unutanlara, mecliste Sakarya’nın adını unutanlara oyunuzu vermeyin.