-

Karasu’da yapımı duran BMC fabrikasının durumu ve arazinin 49 yıllığına BMC şirketine devredilmesini değerlendiren CHP Sakarya İl Başkanı Ecevit Keleş, konuyla alakalı basın açıklamasında bulundu. Keleş, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“2 milyar dolarlık yatırım ve 5 bin kişiye istihdam sağlama hedefiyle temelleri atılan hatta çoğu kez Çinli firma Cherry’nin de (amacı reklam yapma dahi olsa) gündeme getirdiği Otomotiv İhtisas Sanayi Bölgesi arazisi uzun soluklu bir sürenin ardından münferit yatırım alanı olarak değiştirilerek, arazinin savunma sanayi araçları ve yerli otomobil üretecek olan BMC Otomotiv Sanayi ve Ticaret A.Ş’ye devri kararlaştırıldı. Resmi Gazete’de 19 Şubat 2016 tarihli sayısında yayımlanan karara göre, bölgede bulunan özel mülkiyete ait 746 bin metrekare taşınmazı kamulaştırılıp Ethem Sancak’a devredildi.

ZEMİN BOZUKLUĞU GEREKÇESİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Sanayi Bakanı Mustafa Varank’la birlikte Karasu ilçesine bağlı İhsaniye Mahallesi’ne gelerek BMC Karasu fabrikasının temelini attı. Tarihler 28 Haziran 2021’i gösterdiğinde ise Tosyalı Holding, Ethem Sancak ve Talip Öztürk’e ait BMC’nin 50,1’lik hissesini 480 milyon dolara satın aldı. Ancak bu satın almanın ardından Tosyalı Holding, zemin bozukluğu gerekçesi ile yatırımdan vazgeçti.

NE YATIRIM NE DE İSTİHDAM VAR

Yıllar önce başlayan bir serüven var. Cumhurbaşkanı başta olmak üzere, ilimizin AKP’li vekilleri, AKP’li il ve ilçe başkanları her defasında hayali mega projelerde yaptıkları gibi, tıpkı göklerde olmayan uçaklar gibi bunun da reklamını yaptılar. Üstelik yine CHP’yi hain ilân ettiler, projelere, işlere engel oluyor dediler. Peki sonra ne oldu? Diğer tüm projeler ve vaatler gibi Sakarya’ya ne bir yatırım oldu ne da Sakaryalıya istihdam kapısı açıldı.

MİLLETİN ARAZİSİ GASP EDİLİYOR

Daha acı olanı AKP’lilerin sürekli olarak boş vaat vermesinden ziyade yandaşlara ülke topraklarını peşkeş çekmesidir. Nasıl ki mülteci akını yaşandığında ülkemizin demografik yapısında değişiklik olacağına yönelik endişeler varsa, nasıl ki sınırlarımız namustur diyorsak, vatanımızın her toprağının da namusuz olduğunu anlamalıyız. İşte milletin namusu olan vatan toprakları iş bilmezlere, yandaşlara böyle peşkeş çekiliyor. Milletin arazisi resmen bu sözde projelerle, vaatlerle gasp ediliyor.

BU ARAZİ NE OLACAK?

Şimdi sormak istiyorum bu yatırımdan ‘zemin bozuk’ diyerek vazgeçildiyse zeminin bozuk olduğu önceden neden tespit edilmedi? Yatırım iptalse BMC’ye 49 yıllığına devredilen 2 bin 200 dönümlük arazinin akıbeti ne olacak? Hissenin yarısından bir fazlasını milyon dolarlar verip alan Tosyalı Holding buraya hobi bahçesi mi yapacak, yazlık tatil yeri mi yapacak, piknik alanına mı çevirecek burayı yoksa futbol sahası mı yapacak? Tekrar sormak istiyorum. Özünde millete ait olan bu vatanın toprakları BMC Otomotiv Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’ne 49 yıllık verilmiş. Burası 49 yıl boyunca ne olacak? BMC ya da Tosyalı, 49 yıllık bu tapudan vaz geçecek mi? Bu soruların yanıtlarını kamuoyunu, Sakarya halkını aydınlatmak adına merakla bekliyorum”