Karasu İlçe Milli Eğitim Müdürü Çetin Turhan ile şube müdürleri Halil Dursun ve Ahmedlatif Şahin, Karasu basını ile bir toplantı gerçekleştirdi. 2019 yılının adeta masaya yatırıldığı toplantıda önemli gelişmeler hakkında da bilgi verildi. Toplantıya, “Eğitim felsefemizin ortasında öğrencimiz var. Her çalışmamızda çocuklarımızın menfaatine, başarısına ve düşüncelerine öncelik vererek hareket ediyoruz. Elbette eksiklerimiz ya da kusurlarımız olabilir. Fakat görev süremiz boyunca hatalarımızı gördüğümüz an, hatadan dönme çabasında oluyor, hatalarımızda ısrarcı olmuyoruz. Sorunları yerinde çözüyoruz. Çünkü eğitimin merkezinde çocuklarımız var” diyerek başlayan Çetin Turhan, 2019 yılını şu ana başlıklar altında değerlendirdi:

 

O ilçeler arasındayız

 

Geçen yıldan bu yıla kadar eğitim öğretim faaliyetleri sağlıklı bir şekilde sürdürüldü. Milli Eğitim Bakanlığı’nın hedefini tutturan ilçeler arasında yerimizi aldık” diyen İlçe Milli Eğitim Müdürü Çetin Turhan, “Sadece ikili eğitim konusunda bir durum yaşandı. Geçen yıl Karasu’da ikili eğitim veren okulumuz yoktu. Aziziye İlkokulu’nun yıkım kararı çıkınca Sezi Eratik Ortaokulu ile aynı binaya alarak bir okulumuzda ikili eğitim yapmak zorunda kaldık. Son karar olarak da Aziziye İlkokulu binasının güçlendirilmeyeceği ve kesin olarak yıkılacağına karar verildi” şeklinde konuştu.

 

İki yeni okul

 

Turhan, “Bu yıkım ile iki okul kazanma şansımız oldu. Biri yıkılacak olan Aziziye İlkokulu yerine, diğeri ise eski hastane binasının yerine… Bakanlığımızın tüm enerjisini depreme ayırmasıyla, depreme karşı çok sayıda okulun güçlendirilecek, zayıf olanlar ise yıkılarak yerlerine altı ay gibi kısa sürede yenileri yapılacak. Bu da Karasu için bir imkan oldu. Yeni bina yapılırsa bu binayı ilkokul olarak değerlendirip, merkezdeki öğrenci sayısını bölmek istiyoruz. Sınıf başına düşen 40’a yakın öğrenci sayısını 30 hatta 25’lere indirmek istiyoruz. Kısa süre içerisinde yeni okul binamıza kavuşmayı bekliyoruz” diyerek yeni okulların da müjdesini verdi.

 

Karasu, kaçıncı sırada?

 

2019-2020 eğitim öğretim yılında Karasu’nun Sakarya’daki sırasından da bahseden Turhan, “İlkokullar bazında ilçemiz ilk 3 ile ilk 5 arasında yer aldı. Liseler bazında ise ilk 6 ile ilk 8’e girdik” dedi. Sıralamanın sebebini de açıklayan Çetin Turhan, “İlkokulda ilk 3’e kadar yükselen ilçemizin liselerde ilk 8’lere gerilemesinin sebebi, yüzde 10’luk dilimi il merkezine gönderiyor olmamız. Karasu’muzda nitelikli diye tabir edilen sınavla öğrenci alan okul olmadığı sürece, iyi öğrencilerimiz il merkezindeki nitelikli okulları tercih edecek ve bu da eğitim sıralamamızı etkileyecektir” şeklinde konuştu. Turhan, Karasu’ya nitelikli okul kazandırılmasının tek çaresinin de okullarımızda uluslararası Bakalorya eğitim sistemini getirmekten geçebileceğini ve bu sistemin Anadolu liselerinde uygulanmaya başladıklarını sözlerine ekledi.

 

Özel okulların etkisi

 

Karasu’da 11.500 öğrencini eğitim gördüğünü söyleyen İlçe Milli Eğitim Müdürü Çetin Turhan, “Bu öğrencilerimizin 157 tanesi ilçemizde eğitim veren özel okula kayıtlı. İkinci özel okulun açılmasıyla bu sayı artacak. Özel okulda okuyan öğrenciler, il merkezindeki nitelikli okulları tercih etmeyerek Karasu’da kalacak. Bu da eğitimdeki başarı sıralamamızı olumlu etkileyecek” dedi. Karasu’da sınavla öğrenci alan nitelikli bir okulun bulunmaması eğitimdeki sıramızı etkilediğini belirten Turhan, özel okulların bu açığı biraz da olsa kapatacağına dikkat çekti.

 

Yerleşen öğrenci sayısı

 

Üniversiteye yerleşen öğrenci sayıları hakkında da bilgi veren Çetin Turhan, “Bu yıl 75 öğrencimiz lisans yani dört yıllık üniversitelere yerleşti. Bu sayının 49’u Karasu Anadolu Lisesi’nden, 18’i Atatürk Anadolu Lisesi’nden yerleşti” ifadelerini kullandı. Şube Müdürü Halil Dursun ise, “Bakanlık kararıyla nitelikli okulların sayısı azaltılınca bu okullara gidemeyen başarılı öğrencilerimiz ilçemiz okullarında eğitim görecek. Böylece lisans düzeyinde yerleşen öğrenci sayılarımızda da artış olacak” dedi.

 

Yabancı uyruklu ve özel eğitim

 

Karasu’da 529 yabancı uyruklu öğrencinin eğitim gördüğüne vurgu yapan İlçe Milli Eğitim Müdürü Çetin Turhan, “Bu sayının 313’ü Suriyeli, 187’si Iraklı, 7’si Azerbaycanlı, 4’ü Özbekistanlı, 4’ü Afganistanlı, 3’ü Kırgızistanlı, 3’ü Avusturyalı, 2’si Gürcistanlı, 2’si İranlı, 1’i Bulgaristanlı, 1’i Almanyalı, 1’i Mısırlı ve 1’i de Ukraynalı olarak karşımıza çıkıyor” diye konuştu. 337 öğrencinin ise özel eğitim sınıfında eğitim gördüklerini belirten Turhan, “Bu öğrencilerin 188 tanesi kaynaştırma öğrencisi. Yani akranlarıyla birlikte karma eğitim görüyor. 79 öğrencimiz orta zihinsel, 35 öğrencimiz hafif zihinsel eğitimi alırken 10 bedensel yetersizlik, 17 ağır otistik, 7 otistik, 2 konuşma yetersizliği, 2 süregelen hastalık, 2 görme engelli 1 özel öğrenme güçlüğü, 1 işitme güçlüğü, 1 evde eğitim alıyor” diyerek ayrıntılı bilgi verdi.

 

Doluluk yüzde 95

 

İlçe genelinde 817 öğretmenin görev yaptığını ve kadro doluluk oranının yüzde 95 olduğuna vurgu yapan Turhan, “Şu an için ana branşlarda öğretmen eksiğimiz yok. Kadrolu öğretmenlerde ise 6 yabancı dil norm fazlamız var. Sadece özel eğitim sınıflarında görev yapmak üzere ücretli öğretmene ihtiyaç duyuyoruz. 26 özel eğitim sınıfı öğretmeni açığımız mevcut. Diğer branşlarda da 12 eksik olmak üzere toplam 38 öğretmene ihtiyacımız var” diye konuştu.

 

Tüm okullara kurulacak

 

İlçe genelinde on beceri ve tasarım atölyesinin aktif bir şekilde öğrenciler tarafından kullanıldığını dile getiren Çetin Turhan, sekiz atölyenin de kurulum aşamasında odluğunu belirtti. Atölyelerin zaman içerisinde tüm okullara kurulacağını da sözlerine ekleyen Turhan, “Çocuklarımızın bireysel özelliklerini gün yüzüne çıkartmakta bu atölyelerin büyük etkisi var. Mevcut atölyelerimiz bu  yıl içinde meyvelerini verdi. Atölyelerde kendini gösteren öğrencilerimizin sayısının gün geçtikçe arttığını göreceğiz” ifadelerini kullandı.

 

Öğretmen evi geliyor

 

Karasu - Yenimahalle – Adapazarı kavşağında bulunan yeni meslek lisesinin Ocak ayı başlarında teslim edileceğini söyleyen İlçe Milli Eğitim müdürü Çetin Turhan, “Bu yıl 60 aylık öğrencilerle birlikte 400 öğrenci fazlamız olacak. Yeni meslek lisesine Anadolu liselerinden gönüllü geçişlerin fazla olacağını düşünüyoruz. Fazla öğrencilerimiz için de yeni meslek lisesi tam zamanında bitirildi” dedi. Şehit Hasan keleş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin kanal sonunda yer alan ek binasında eğitim gören 9.sınıf öğrencilerinin ya yeni liseye ya da kendi okullarına verileceğini dile getiren Turhan, “9.sınıfların eğitim gördüğü ek binayı, önümüzdeki yıl öğretmen evine çevireceğiz. Üst konsept bir öğretmen evini Karasu’ya kazandırmış olacağız” diye belirtti.

 

Üretim tesisleri

 

Karadeniz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin önümüzdeki yıl Karasu ilçe merkezine taşımalı olarak gelen 1.500 öğrencinin yemeğini üreteceğini belirten Çetin Turhan, “Gerekli prosedürler tamamlandı. Ankara’dan döner sermaye talebimiz de onay aldı. İlk sene Karasu’nun, daha sonra da Kocaali, Kaynarca ve Ferizli’nin taşımalı eğitim yemekleri Karasu’da hazırlanacak” sözlerine yer verdi. Şehit Hasan Keleş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde de temizlik malzemeleri üretim tesisinin kurulacağını da ifade eden Turhan, “Sakarya’nın tüm okullarına temizlik malzemesi satacak şekilde modern bir tesis kurulacak. Bu tesiste sıvı sabun, deterjan, yüzey temizleyici, çamaşır suyu ve benzeri temizlik malzemeleri üretilerek Sakarya’nın 600 okuluna malzeme temin edecek. Kimya teknolojileri bölümü tarafından üretilecek bu malzemeler ile okula büyük gelir sağlanacak” diyerek sözlerini tamamladı.

HABER: Nevtan Angün

 

TOPLANTIYA AİT FOTOĞRAFLAR AŞAĞIDA:

 

Editör: Karasu Haberleri