-

YENİMAHALLE DEĞİL, YETİM MAHALLE (izle):

...

Denizlerde avlanma yasağının 1 Eylül’de kalkmasıyla birlikte Karasulu balıkçılar, denizde ağ atmaya başladı. Düzce’nin Akçakoca ilçesi ile Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde balıkçılar törenle uğurlanırken Sakarya’nın Karasu ilçesinde herhangi bir organizasyonun düzenlenmemesi dikkat çekti.

Merasim düzenleyememelerindeki nedenin balıkçı barınağının olmayışından kaynaklandığını vurgulayan Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Atilla Bıçakcı, “Merasim düzenlememiz için bizim bir barınağa ihtiyacımız var. Nihayetinde Ereğli, Akçakoca’da liman mevcut. Limanda her türlü tekneleri birbirine bağlayıp merasimle dışarı çıkma imkanları var. Fakat şöyle bir akarsuda, Sakarya Nehri’nde ben hangi tekneyi yan yana getirip de burada merasimimi yapıp uğurlayabilirim? İşin açıkçası barınağın olmadığı yerde; bir tekne burada, bir tekne 300 metre, bir teknemiz de 500 metre ileride. Yani, birbiriyle hiçbir bağlantısı olmayan teknelerimiz. Ben, bunları yan yana getirip nasıl bir merasim, nerede, hangi şartlarda yapacağım” dedi.

“YENİ MAHALLESİ'Yİ HİÇ İÇ AÇICI ŞEYLER BEKLEMİYOR”

“Tekneleri, bu kadar hızlı akan bir nehrin üzerinde tutmama imkan, ihtimal yok” şeklinde konuşan Atilla Bıçakcı, “Öncelikle bize söz verilen barınağın yapılması lazım. Ondan sonra bize merasim ile alakalı gelip bir şeyler sorulması, söylenmesi veya öğüt edilmesi lazım. Yani barınak açısından Karadeniz’de Yenimahalle, yetim mahalleye dönmüştür. Bu şekilde de devam ederse burada hiçbir şekilde merasim kimse beklemesin” sözlerine yer verdi.

Yapımı başlanan ancak ödenek olmadığı için yarıda bırakılan mendirek projesine de değinen Başkan Bıçakcı, “Balıkçı barınağının olması için mendireğimiz 125 metrede bırakıldı. Ödenek çıkarılmadığı için bu, burada kaldı. Bunun da tehlikeleri söz konusu. Bu kış fazla sel falan olmadığı için bu taraflarda suyun yüksekliği gittikçe artıyor. İskelelerin altından su vurmaya başladı. Nehri de soluğan dediğimiz dalga fazlalaştı. Artık kayıklarını iskeleye bağlayamıyorlar. Daha da yukarıya çıkıyoruz” ifadelerini kullandı.

Dalgaların kıyıyı yemesinin Yeni Mahallesi’ni tehdit eder durumda olduğunu da söyleyen Bıçakcı, “Denizin ve nehrin yükselmesi, mahalleyi de tehdit eder hale geldi. Bunun da çaresi bir an evvel yarım kalan mendireğimizin balıkçı barınağı şekline döndürülüp bırakılması. Yoksa, bu şekilde devam ederse Yenimahalle’yi hiç iç açıcı şeyler beklemiyor” diye kaydetti.