KarasuHaberleri.com & Karasu Cihan Haber
Cihan Emre'nin haberi

 

1947 yılında kutlanmaya başlanan ve günümüze kadar gelen Verem Eğitim ve Propaganda Haftası kapsamında ilçe genelinde çeşitli eğitim programları düzenlendi. Bu yıl 73.’sü kutlanan ve halk arasında Verem Haftası olarak bilinen program dahilinde Karasu İmam Hatip Ortaokulu, Karasu İnönü İlkokulu, Hasbil Fındık Fabrikası, Karasu Merkez Kız Kur’an Kursu, Karasu İlim ve İrfan Kur’an Kursu, Karasu Osmanlı Kur’an Kursu, Karasu Aziziye Kur’an Kursu’nda toplam 519 kişiye bire bir eğitim verildiği öğrenildi.

 

Tedavisi ücretsiz

 

Ülkemizde tüberküloz (verem) tedavisi ücretsiz olarak sunulmaktadır. Doğrudan Gözetimli Tedavi (DGT) sistemi ile tedavi edilmektedir. DGT, hastanın ilaçlarını içtiğinden emin olmak için her doz ilacı bir sağlık personeli veya başka bir görevlinin gözetiminde içmesidir. Tanı konulan hasta ile temasta bulunan kişilere koruyucu tedavi uygulanmaktadır” diyen İlçe Sağlık Müdürü Yavuz Selim Özdin, “Tedavi edilmeyen her hasta yılda 5-15 kişiye tüberküloz (verem) basilini bulaştırmaktadır. Tedavi edilen hastalarda ise ortalama 2-3 haftada bulaşıcılık yok olmaktadır” şeklinde konuştu.

 

Hava yoluyla bulaşır

 

Programlarda bilgi veren ve tüberküloz (verem) basilinin hava yoluyla bulaştığını ifade eden Özdin, “Hastalık, öksürme, hapşırma ile ortama yayılan mikrobun solunum yolu ile alınması sonucu bulaşmaktadır. Tüberküloz (verem) hastalığı, 2-3 haftayı geçen öksürük, halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, yüksek ateş, gece terlemesi belirtileri ile kendini göstermektedir. Tanısı röntgen filmi, deri testi, balgam kültürü ile konulmaktadır” dedi.