KarasuHaberleri.com & Öncü Karasu Gazetesi
Nevtan Angün'ün haberi

 

Açıklamasına “Karasu-Kocaali bölgesinde yaşayan ve bu üründen doğrudan gelir sağlayan kişi sayısının yaklaşık 30 bin kişi, dolaylı olarak faydalanan kişi sayısının ise nerede ise nüfusun tamamı olduğu” diyerek başlayan CHP İlçe Başkanı Aykut Süt, "Bölgede yaşayan vatandaşların büyük bölümünün geçim kaynağını oluşturan, bölgeye özellikle doğu illerinden gelen mevsimlik işçilere de gelir kapısı olan fındığın bu denli küçümsenmesi akla ziyandır” dedi.

 

Değeri 1 milyar lira

 

Bölgede üretimi yapılan yaklaşık 50.000 ton fındığın kabuklu yani hammadde halindeki değeri 1 milyar lira (165 milyon dolar). Bu miktar fındık üreticinin direkt cebine giren para. İhracat-ithalat dengesi eşit olan ve Türkiye’nin hammadde hali ile nerede ise en karlı tarım ürünü olan fındık, dolaylı olarak bölgenin ticari faaliyetini de artırmaktadır” diyen Süt, “Bilindiği üzere, Karasu-Kocaeli bölgesinde yapılan ticari faaliyetlerin vade tarihi genel olarak Eylül’ün 15’i ile Ekim’in 15’i arasındadır. Ticari faaliyetler bu tarihler arasında büyük oranda artmaktadır, İlçe esnafının büyük bir kısmı bu dönemde satışlarını arttırmaktadır” şeklinde konuştu.

 

Lafla peynir gemisi yürümez

 

Başkan Aykut Süt, sözlerinin devamında “Milli tank imal edilmesine ve bu alanda dışa bağımlılığın azaltılmasına dair çabalar tabii ki takdire şayandır. Ancak, laf ile peynir gemisi yürümüyor. Bu nedenle laf işini bir kenara bırakmak ve hali hazırda var olan fındık ürününe destek olmak ve düzenin çarkında ezilen, emeği sömürülen fındık üreticisinin elinden tutmak, Karasu Paralı Mahallesinde olduğu gibi üreticinin kooperatif çatısı altında toplanmasını sağlamaktır. Yani, yapılması gereken atalet içinde laf değil, dinamizm içinde iş üretmektir” ifadelerini kullandı.

 

Boyunlarının borcudur

 

Bu doğrultuda, fındık ile beslenen sanayi sektörünün gelişmesi için Fiskobirlik ve Sagra Spesial gibi yok edilen dinamikleri tekrar harekete geçirmek, hammaddesi fındık olan sanayi sektörünün bölgede kurulmasını teşvik etmek özellikle bölge milletvekillerinin boynunun borcudur” diye konuşan CHP Karasu İlçe Başkanı Aykut Süt, sözlerini “Hammadde hali ile ülkemize tarım ürünleri ihracatında tek başına yılda ortalama 1 milyar dolardan fazla döviz girdisi sağlayan bir ürüne ilişkin milli sanayinin geliştirilmesi halinde elde edilen döviz gelirinin yukarı doğru katlanacağı, bunun da dış ticaret açığını kapatacağını söylemek gerekir” ifadeleriyle tamamladı.