Umut Uysal'ın "Çiftçi Kayıt Sistemi değişti" başlıklı köşe yazısı

Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS), Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından oluşturulan çiftçilerin kayıt altına alındığı tarımsal veri tabanıdır. ÇKS, tarım politikalarının oluşturulmasına yönelik çiftçilere ait tarımsal faaliyetlerin kayıt altına alınması amacıyla oluşturuldu. Bitkisel üretim yapan ve bu kapsamda Tarım ve Orman Bakanlığınca verilen tarımsal desteklerden yararlanmak isteyen üreticilerin ÇKS başvurularını yapmaları gerekiyor. Tarımsal desteklerde alan bazlı üretim desteği, mazot, gübre gibi destekler olduğunu hatırlatmak isterim.

ÇKS yönetmeliğiyle ilgili değişiklik 18 Kasım 2023 tarihinde resmi gazetede yayınlanmıştır. ÇKS belgesi olmayan, mülkiyet ve miras sorunu nedeniyle yılardan beri Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS)’ne kaydedilmeyen ancak üzerinde üretim yapılan araziler için çiftçilerimiz bu değişiklik ile artık tarımsal destek alabileceklerdir. ÇKS yönetmeliğinde yapılan değişiklikle “taahhütname” verilerek bu arazilerde yapılacak üretim için destek alınabilecek. Yani bu zamana kadar kaydedilemeyen arazi için çiftçi arazide hissedar olduğunu ve üretim yapacağını taahhüt ederek tarımsal desteklerden faydalanabilecektir.

Peki taahhütname de ne gibi bilgiler var ve nasıl başvuru yapabileceğiz? Çiftçi taahhütname ile bağlı bulunduğu İl-İlçe Tarım Müdürlüklerinden başvuruyu yapabilmektedir. Taahhütname de arazinin ada no, parsel no, hisse alanı, tarım arazisi sahibi hissedarın şahsi bilgileri ile üretim yapmayı taahhüt eden çiftçinin bilgileri ve köy/mahalle muhtarlarının imza ve mührü ile son buluyor. Taahhütname birden fazla belge için tanzim edilebilir. Kira sözleşmesi ve muvafakatname düzenlenemediği durumlarda en fazla 3 yıl için tanzim edilecektir. Hisse oranı belli olmayan araziler için düzenlendiğinde ise bütün hissedarlar belirtilecektir. Mülkiyeti kamuya ait araziler için bu düzenleme yapılamaz.

Yıllardır çözülemeyen bu sorunun çözüme kavuşmasında emeği geçen bütün herkese teşekkür ederiz. Yapılan bu değişikliğin bütün çiftçilerimize hayırlı olmasını temenni ediyorum.