Karasu Devlet Hastanesi Diyaliz Ünitesi ve Enfeksiyon Kontrol Birimi, “Sen adım at onlar hayata bağlansın” sloganıyla Diyaliz Hasta Okulunda eğitim verdi. Eğitimde; hasta ve yakınlarını bilgilendirmek ve hastalıklarıyla nasıl baş edebilecekleri konusunda yardımcı olarak, kişilerin yaşam kalitelerini arttırmayı amaçladıkları vurgulandı.

EĞİTİMİN ÖNEMİ

Hastane Başhekimi Uzm.Dr.Oğuzhan Bodur eğitimde yaptığı açıklamada, “Hasta ve yakınlarının, hastalık sürecini doğru yönetebilmesine, öz bakımlarını arttırmasına, olası tedaviler hakkında bilgi alabilmesine ve karşılaştıkları veya karşılaşabilecekleri problemlere cevap bulabilmelerine, hasta eğitimi uygulamalarıyla imkan sağlanmaktadır” diyerek hasta okulunun öneminin altını çizdi. Bodur, “Ünitemiz, 2001 yılında 5 cihaz ile hizmete açıldı. Halen 18 hemodiyaliz cihazı ile 65 hastaya aylık 700 diyaliz seansı yaparak hizmet vermektedir. Diyaliz Hasta Okulu eğitimi düzenleyerek Sakarya’da bir ilke imza atmış bulunuyoruz” dedi.

BELGE VERİLDİ

Hasta ne hasta yakınları tarafından geniş katılım sağlanan eğitimin sonunda, hastane yönetimi tarafından katılımcılara da belge verildi. Katılımcılara belgelerini Başhekim Uzm.Dr.Oğuzhan Bodur, Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Müge Yıldız, İdari ve Mali İşler Müdür Yardımcısı Abdullah Filizfidanoğlu, İç Hastalıkları Uzmanı ve Diyaliz Sorumlu Hekimi Ümit Şair ve Diyaliz Ünitesi Sorumlu Teknikeri Muharrem Yılmaz tarafından takdim etti.

GENİŞ ÇAPLI EĞİTİM

Eğitim programında; Diyaliz Sorumlu Hekimi Uzm.Dr.Ümit Şair, Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi Nurdane Ekiz Uzun, Psikolog Nuran Arslan, Sosyal Çalışmacı Mira Mizgin Aslan, Fizyoterapist Latife Çelik, Diyetisyen Aslı Düz ve Diyaliz Ünitesi Sorumlu Teknikeri Muharrem Yılmaz konuşmacı olarak katıldı. Diyaliz nedir? Akut ve kronik böbrek yetmezliği, diyaliz komplikasyonları, organ nakli, vasküler giriş yolları, diyalizde beslenme ve diyet, hastaların sosyal hakları, diyaliz hastalarının psikolojik sorunları ile baş etme yöntemleri, diyalizde egzersiz uygulamaları, enfeksiyon kontrol önlemleri ve el hijyeni konulu eğitimler de verildi.