-

Son yıllarda Fast Food kültürünün yaygınlaşmasıyla birlikte insan sağlığının ciddi ölçüde etkilendiği, yetişkinler kadar çocuklarda da obezitenin yaygınlaştığı, ciddi sağlık problemlerinin yanı sıra psikolojik rahatsızların da beraberinde geldiği uzmanlarca belirtiliyor.

Obezitenin çocuklar üzerindeki etkisi hakkında açıklama yapan Uzman Diyetisyen Füsun Çalışkan Tort, obeziteyi, “Obezite Dünya Sağlık Örgütü’nün de tanımladığı üzere, vücutta sağlığı bozacak ölçüde aşırı yağ birikmesidir. Besinler ile alınan enerjinin vücutta harcanamaması ve bu fazla enerjinin vücutta yağ olarak depolanması sonucunda ortaya çıkan, yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bir hastalık” şeklinde konuştu.

AİLENİN BESLENME DÜZEYİNE BAĞLI

Obezitenin oluşumunda genetik özelliklerin beraberinde fiziksel aktivite durumu, sosyoekonomik düzey, eğitim düzeyi ve daha birçok faktörün etkili olduğunu belirten Çalışkan Tort, “Obezite yetişkinlerde boya göre ağırlığın oranlandığı beden kütle indeksinin hesaplanması ile anlaşılıyor.

“Beden kitle indeksi(BKİ) kişinin ağırlığının boyunun karesine bölünmesiyle hesaplanır” diye belirten Uzman Diyetisyen Çalışkan Tort, “Örneğin; 89 kg 155 cm boyundaki bir kişi için (89/(1.55*1.55)) BKİ değeri 37’dir. Beden kütle indeksi sonuçlarına göre 25-30 arası ‘hafif şişman’, 30-35 arası ‘1. derece obez’, 35-40 arası ‘2. derece obez’, 40 üzeri ‘3. derece yani morbid obez’ olarak isimlendirilir” ifadelerini kullandı.

Ailelere fazla kilolarla mücadelede büyük sorumluluk düştüğüne de vurgu yapan Füsun Çalışkan Tort, “Ailenin beslenme düzeni iyi değilse, aktivite alışkanlıkları yoksa çocuğun obezitesi genelde bu durumla bağlantılı” dedi.

ÇOCUKLARIN ÖZGÜVENİNİ ZEDELİYOR

Ailenin, kendi mutfağında değişikliğe gitmedikçe çocuğun fazla kiloları ile mücadelesinin gittikçe kötü bir hal alacağının da altını çizen Çalışkan Tort, “Bu yüzden aileye büyük sorumluluk düşüyor. Ailenin baskı kurması, kilosuyla ilgili sürekli konuşması, dış görünüşünü eleştirmesi çocuğun daha fazla yemesine yol açabilir. Fazla kilolarla mücadelede özellikle çocuğa yeme cezaları verilmesinden şiddetle kaçınılmalı” diyerek ebeveynlere önerilerde bulundu.

Obez çocukların, akranlarına göre daha fazla psikolojik ve fiziksel sıkıntılara maruz kaldığına değinen Uzman Diyetisyen Çalışkan Tort, “Obez olan çocuklarda özgüven eksikliği, görüntüsünden memnun olmama, depresyon, yeme bozuklukları, düşük akademik başarı gibi sorunlar ortaya çıkıyor” şeklinde ifade etti.

Obez çocukların, okulda akranları tarafından dışlanma ve dış görüntüsüyle dalga geçilmesi gibi sosyal sorunları yaşadığını da söyleyen Çalışkan Tort, “Bu da çocuğun psikolojisini olumsuz etkiliyor. Bu problemleri yaşayan çocuklarımız için mutlaka uzman bir psikolog ve diyetisyenden yardım alınmalı” sözleriyle açıklamasını noktaladı.