KarasuHaberleri.com & Öncü Karasu Gazetesi
Nevtan Angün'ün haberi


 

SEDAŞ tarafından sayaç okuma faaliyetlerine ilişkin olarak internet sitelerinde bir açıklama yapıldı. Açıklamada, Koronavirüs (Covid-19) salgınıyla mücadele kapsamında, sosyal izolasyon ve karantina tedbirleri nedeniyle sayaçları okunamayan abonelerin EPDK kararı ile hayata geçen “Kıyasen Fatura Düzenlemesi” uygulamasından yararlanabilecekleri, ayrıca güncel endeks değerlerini SEDAŞ’ın WhatsApp hattına ileterek faturaların bu değerler üzerinden oluşturabilecekleri belirtildi.

 

Kendiniz okuyabilirsiniz

 

Bilindiği üzere Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) 3 Nisan 2020 itibarıyla "kıyasen fatura" düzenlemesini hayata geçirmişti. Bu düzenleme sonrası sayaçları okunmayan aboneler, SEDAŞ’ın (0530) 919 19 19 numaralı WhatsApp hattına indekslerini göndererek faturalarının oluşturulmasını sağlayabilecek. Faturalar da bu rakamlar üzerinden oluşturulmuş olunacak.

 

Kıyasen fatura da oluşturulabilir

 

WhatsApp hattına tüketim miktarı bildirilmeyen aboneler için de kıyasen fatura düzenlemesi uygulamasıyla fatura kesilebilecek. Abonenin mevsimsellik faktörü ve geçmiş tüketimleri de göz önünde bulundurularak tahminleme yöntemi ile fatura çıkarılacak. Süreç sonunda SEDAŞ görevlileri tarafından sayaçlar okunduğunda düzeltme veya mahsuplaşma yapılacak. İki tür uygulama da tamamen abonenin tercihine göre yapılacak.

 

Mahsuplaşma nedir?

 

Mahsuplaşma neticesinde tüketici için fazla fatura kesilirse, abonenin SEDAŞ’tan alacakları tek seferde ödenecek. Eksik fatura çıkarılmış ve tüketim çok olmuşsa ve abonenin borcu oluşması durumunda ise ilgili tutara sayacın okunamadığı fatura sayısı kadar taksitlendirme yapılacak ve kalan ücret aboneden tek seferde alınmamış olacak.

 

Kimler uygulama dışında?

 

SEDAŞ, tercih edilmemesi durumunda EPDK tarafından belirtilen “karantinaya alınan veya idari kararlarla sayaç okumalarının durdurulduğu yerleşim yerleri ve sayaç okuyan çalışanların sosyal mesafelerini koruyamayacağı durumlar” haricinde kalan yerlerde, sayaç okuma faaliyetlerinin çalışanlarınca gerçekleştirilmeye devam edileceği belirtildi.