Perşembe günü Karasu Sosyal Gelişim Merkezi’nde, Karasu Kaymakamı Dr. Ahmet Naci Helvacı, Belediye Başkanı İshak Sarı, İlçe Emniyet Müdürü Halil Akyol, İlçe Jandarma Komutan Vekili Kıdemli Başçavuş Bülent Biçer, Sakarya Sahil Güvenlik Komutanı Kıdemli Başçavuş Yasin Ölüç, kamu kurum müdürleri, daire amirleri ve muhtarların katılımıyla toplantı gerçekleştirildi. Toplantıda 2022 yılı kamu hizmetleri değerlendirmesi ve 2023 yılı yatırım planlaması ele alındı.

LİMAN İÇİN ÇALIŞMA BAŞLATILDI

Toplantıda konuşma yapan Kaymakam Helvacı, açıklamasına Karasu Limanı’nı ele alarak başladı. Helvacı, Liman’ın mevcut yapısının genişletilmesi için ICTAŞ ve Ulaştırma Bakanlığı’nın çalışma başlattığını söyledi. Helvacı, “Liman sizin için çok büyük değer. Bu değerin Karasulular ve hatta Sakaryalılar yeterince farkında değil. Bir şehre liman yapılıyor olması o bölgenin ciddi bir potansiyeli olduğunu ve bunun da her açıdan genişletebileceğini gösterir” dedi. “Balıkçı barınağı bu şehre kazandırılması lazım” diyen Kaymakam Dr. Ahmet Naci Helvacı, “Bu karar çok net ve ardında durulmalı” vurgusunu da yaptı.

FINDIĞA ALTERNATİF ÜRÜN

Karasu Kalesi’ni de gündeme taşıyan Helvacı, proje için sıkıntılar yaşandığını da söyledi. Helvacı, “Bu projeleri şahsi menfaatlere feda etmeyin. Bu kalenin yapılmasını sağlamak lazım” dedi. Karasu İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün de çalışmalarından söz eden Helvacı, fındığa alternatif ürünlere değindi. “Fındık, elmas niteliğinde bir değer” diyen Helvacı, alternatif ürün konusunda da çalışmalar yapıldığını, Limandere, Kuyumcullu, Kuzuluk, Paralı, Tepetarla, Akkum, Hürriyet ve Denizköy’de aronya, mavi yemiş, salep, çilek ve kivi ekimlerinin devam ettiğini belirtti.

DOKUNMADIK MAHALLE BIRAKMADIK

Başkan İshak Sarı’da yapılan çalışmalar ile ilgili bilgilendirme yaptı. Sarı, dış mahallelerdeki birçok hizmeti gerçekleştirdiklerini söyledi. “Dokunmadığımız mahalle bırakmadık” diyen Sarı, “2022 yılında kendi imkanlarımızla 23 bin 207 metre yol ağları inşa edip düzelttik. 2021 yılında 12 bin 496 metre beton ve sıcak asfalt, 2020 yılında ise Büyükşehir ile beraber tüm ilçe sınırları içerisinde 33 bin metre yol inşa ettik” dedi. Sarı, bugüne kadar planlı çalıştıklarını, bundan sonrada planlı çalışmaya devam edeceklerini söyleyerek, keşmekeşe yol açmayacaklarının altını çizdi.

EMNİYET 2 BİN OLAYA MÜDAHALE ETTİ

Karasu İlçe Emniyet Müdürü Halil Akyol, ilçenin asayiş durumu hakkında katılımcılara bilgi verdi. Akyol, “2022 yılında ilçemizde yaklaşık 2 bin olay meydana geldi. Bunların yaklaşık 450 tanesi trafik, 170’i uyuşturucu ve benzeri olaylardır. Yine yaklaşık 700 aile içi konulara müdahil olduk ve üç kişiye elektronik kelepçe takarak bayanlarımızı korumaya çalıştık. Çalışmalarımız kapsamında şehrimizin güvenliğini sağlamak adına 89 huzur ve güvenlik, 179 trafik uygulaması yaptık. Ayrıca narkotik semineri düzenledik ve KADES’i vatandaşlara tanıttık” dedi. Akyol, hırsızlık konusunda vatandaşları uyararak, evlerin kapı ve pencerelerinin güçlendirilmesi gerektiğini de vurguladı.

2022’DE 21 OLAY YAŞANDI

Sakarya Sahil Güvenlik Komutanı Kıdemli Başçavuş Yasin Ölüç’te 2022 yılının değerlendirmesini yaptı. Ölüç, 21 olay yaşandığını, bunların 15’nin idari, 6’sının ise adli işlem olduğunu ifade etti. Ölüç, konuşmasında hava şartlarından dolayı balıkçıların sıkıntı çektiğine de dikkat çekti. Komutan Ölüç, yıl içerisinde balıkçıları bilgilendirme amaçlı seminer yaptıklarını ve aynı zamanda öğrencilere eğitim seminerleri verdiklerini belirtti. Programda, Karasu İlçe Jandarma Komutanlığı da yaptıkları çalışmaları katılımcılara aktardı.

EĞİTİMDE KARASU

Karasu İlçe Milli Eğitim Müdürü Çetin Turhan ise eğitim çalışmaları hakkında bilgi verdi. Köy okullarının açılmasına değinerek konuşmasına başlayan Turhan, bu çalışmada ikinci aşamaya geçtiklerini söyledi. Turhan, “İlk aşamada 5 köy okulumuzu açmıştık. İkinci aşama çalışmaları ise başladı” dedi. Turhan, Kabakoz Mahallesi’nde 8 derslikli anaokulunu teslim aldıklarını da söyleyerek iç donanımını yaparak açacaklarını belirtti. Turhan, Adliye binası yanındaki lisenin bittiğini, 50 yataklı öğretmen evinin de inşaatının bittiğini yakın zamanda ise faaliyete geçirmeye planladıklarını açıkladı.

OKUL ÖNCESİNE ÜCRETSİZ YEMEK

Turhan, eski hastane yerine yapılması planlanan okulun ve İmam Hatip Lisesi’ni yapacak olan firmanın müteahhitleriyle anlaşmanın fes edildiğini okullar için yeniden ihale aşamasına gidildiğini söyledi.  Turhan, “Namık Kemal İmam Hatip Ortaokulu’nun arkasındaki arsaya 12 derslikli anaokulu yapıyoruz. İlçedeki en büyük anaokulumuz burası olacak” dedi. Turhan, Yeni Mahallede de zihinsel engelli anaokulunun kompleksli olarak yapılacağını belirtti. Yemek üretim atölyesinin de faaliyetlerine devam ettiğini söyleyen Turhan, Karasu ve Kocaali’deki okul öncesi öğrencilere ücretsiz yemek verileceğinin de altını çizdi.

13 BİN 476 KİŞİYE SAĞLIK EĞİTİMİ

Karasu İlçe Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Elif Ezirmik, sağlık ile bilgileri aktardı. Koronavirüs vakalarından söz eden Ezirmik, son 10 gündür bir vakaya rastlamadıklarını söyledi. İlçe Sağlık Müdürlüğü olarak yaptıkları faaliyetleri de anlatan Ezirmik, mevsim tarım işçilerine eğitim verdiklerini, 1. sınıf öğrencilerinin işitme tarama testlerinin yapıldığını belirtti. Sağlık Müdürlüğü olarak eğitim faaliyetlerini aktif olarak sürdürdüklerini söyleyen Ezirmik, “2022 yılı içerisinde sağlık üzerine 13 bin 476 kişiye, 2023 yılı Ocak ayı itibariyle ise 658 kişiye eğitim verdik” dedi.

YENİ SAĞLIK İSTASYONLARI

Doktor Ezirmik, Yalı Mahallesi’nde bulunan Yalı ASM’nin yıkılıp yerine, alan genişletilerek yeni bir sağlık kompleksi yapılması planlandığını söyledi. Belediyenin yeni belirlenen sağlık kompleksinde desteğinin çok fazla olduğunu söyleyen ve kendilerine teşekkür eden Ezirmik, “Buradaki ASM binamız yıkılarak içerisinde, alt katında aile sağlık merkezi ve 112 istasyonu üst katında ise İlçe Sağlık Müdürlüğü ile sağlık merkezini içeren ciddi bir çalışma şu an proje aşamasında. Bir diğeri ise yine Aziziye Mahallesi’ne yapılması planlanan 112 istasyonu ve aile sağlığı merkezi projelerimiz bulunmakta” sözlerini kullandı. 

2023 PLANLARI

Karasu İlçe Müftüsü Bektaş Günay ise, 2023 öğretim yılında 17 Kur’an Kursu’nda 23 sınıfın açıldığını ve 703 öğrencinin eğitim aldığını söyledi. Günay, “Merkez Kız Kur’an Kursu inşaatımız devam ediyor. Rabia Ayar Kur’an Kursu inşaatımız tamam. 2023 yılında eğitime açmayı planlıyoruz. Ayrıca TOKİ’de 4-6 yaş Kur’an Kursu da açmayı hedefliyoruz” dedi. Toplantıda Karasu Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Kerim Uyar’da kısa bir konuşma yaparak, özellikle okul servisleri çeken araç şoförleri başta olmak üzere tüm şoförlere eğitim verdiklerini söyledi. Karasu Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Cihan Emre ise, ilçenin gelişiminde ve güvenliğinde emeği geçen herkese teşekkür etti. 

Güler Çınasoğlu'nun haberi