Uğur Büyük'ün "HGS park" başlıklı köşe yazısı
Karasu Belediyesi vatandaşının cebindeki parayı söğüşlemenin çok yaratıcı yollarını buluyor. Gerçekten hayret ediyorum. Yeni gündemimiz kamuya ait yol kenarlarına park eden araçlardan alınan ücretin HGS sistemi üzerinden zorla tahsil edilmesi. Danıştay kararı olmasına rağmen parkomat sistemiyle vatandaşlardan zorla para almaya devam ediliyor. Üstüne üstlük şimdide bunu HGS’ye bağlayarak ikinci bir suç işleniyor.
Peki HGS sistemi nedir? Hızlı Geçiş Sistemi (HGS), Boğaz köprüleri ve otoyol geçişlerinde ödemenin pasif RFID (Radyo Frekansı ile Tanımlama) teknolojisi kullanılarak gerçekleştirildiği Türkiye' de 17 Eylül 2012 tarihinde kullanılmaya başlanan bir ücretlendirme sistemidir. Ücret toplama işlevi gişelerde yer alan antenler aracılığı ile araç üzerindeki etiketin algılanması ve bu etiket ile ilişkilendirilmiş hesaptan tahsil edilmesi esasına dayanır. Böylelikle gişelerde ödeme yapmak için duraksamadan hızlı bir geçiş sağlanır.
Görüldüğü üzere HGS sisteminin otopark ile uzaktan yakından ilgisi yoktur.
Kamuya ait yollardan belediye tarafından alınan otopark ücretleri hukuki dayanaktan yoksundur. Özel bir şirketin kamuya ait yola aracınızı park ettiğinizde size vermiş olduğu herhangi bir hizmet olmadığı için ücret talep etmesi de hukuka aykırıdır. Belediyeler ve belediyeler ile birlikte çalışan şirketler yeni bir planlama yapılmışçasına vatandaşı borç yükümlülüğü altına sokmaya çalışmaktadır.
Danıştay yolların amacı dışında otopark olarak kullanılmasının işlevsel olmadığı, bu uygulamanın yol kullanımını kısıtlayan ve ticari bir amaç içeren uygulama olduğu ve kalıcı bir çözüm olmamasından dolayı işlemi hukuka aykırı bulmuştur. Bu sebeplerle gönderilen ödeme emirlerine itiraz edilmesi ve alacağın var olup olmadığının mahkeme tarafından tespiti gerekir. Borçlu itirazlarını icra dairesine doğrudan kendisi yapabileceği gibi avukat aracılığıyla da itiraz mümkündür.
Karasu Belediyesi’nin bu uygulamasını kınıyor, bu uygulamayı başlatanları Allah’a havale ediyorum.